Tarner: Milatović vrlo snažan lider za Crnu Goru i za NATO

Američki kongresmen i predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove Predstavničkog doma Majk Tarner kazao je u subotu, nakon susreta sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem u Podgorici, da je Milatović „jasno ukazao da će Crne Gora ostati snažan saveznik NATO-a”.

“Crna Gora je snažna članica svih ovih godina u smislu investicija u sopstvene vojne kapacitete i u smislu podrške za NATO savez. Impresioniran sam, takođe, posvećenošću predsjednika (Milatovića) NATO savezu. Mislim da je on jasno, u svojim izjavama, ukazao na to da će Crna Gora ostati snažan, održiv partner i član NATO saveza i mi smo zahvalni na tome”, naveo je Tarner. 

Tarner je, takođe, rekao da je Milatović “vrlo snažan kao lider za Crnu Goru i za NATO”.

“Nemam bojazni u vezi sa liderstvom predsjednika. Mislim da je on bio vrlo snažan kao lider za Crnu Goru i za NATO i za evroatlansko usmjerenje koje ova zemlja ima na putu ka članstvu u EU“, naveo je Tarner.

Kongresmen Tarner, koji je predvodio delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, rekao je da je ponosan na ono što je Crna Gora ostvarila kroz svoje članstvo u Alijansi.

“Crna Gora ima snažne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i ona je važan saveznik ne samo kada govorimo o bilateralnom nivou saradnje već i kroz NATO savez. Cijenim vaš glas i vašu podršku u NATO savezu”, naveo je Tarner.

On je, nakon susreta sa Milatovićem, rekao da “Sjedinjene Američke Države podržavaju planove Crne Gore za priključenje EU”.

“Ta tranzicija je jako važna. Vaše liderstvo je, takođe, za ovu zemlju važno. Crna Gora je predivna zemlja. Hvala vam na tome što ste istakli kako su SAD naporno radile na tome da podrže Crnu Goru proteklih godina. Nastavićemo isto kada su u pitanju vaše aspiracije za članstvo u EU”, kazao je Tarner Milatoviću.

Tarner je naveo da cijeni “jake izjave o agresiji Rusije na Ukrajinu”.

“Ono što se tamo dešava je šokantno i naša podrška u okviru NATO saveza i u okviru zapadnih demokratskih vrijednosti i principa obavezuje nas da podržimo Ukrajinu. Ništa manje od toga”, kazao je Tarner.

Tarner je Milatoviću zahvalio na, kako je kazao, “kontinuiranoj podršci izgradnji demokratskih institucija u Crnoj Gori”.

Foto: Kabinet predsjednika

NIKŠIĆ PROGNOZA