Tajnost pregovora može samo škoditi, javnost razočarana

Skoro mjesec nakon što je Milojko Spajić dobio mandat da sastavi novu vladu, i dalje se samo nagađa ko će biti dio buduće izvršne vlasti. Pregovara se iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti, što odaje utisak neozbiljnosti. To poručuju naši sagovornici, koji tvrde i da takvim ponašanjem političari škode samo sebi, jer će ćutanje i neozbiljnost prouzrokovati još veću apstinenciju građana na sljedećim izborima.

Ovako karikaturista Darko Drljević vidi proces formiranja 44. Vlade o kojoj se i tri mjeseca nakon vanrednih parlamentarnih izbora samo nagađa, na osnovu informacija koje procure u javnost. A ovih dana je procurilo i to da se Vlada dogovara iza ponoći, na vajber grupama i tajnim sastancima, pa se stiče utisak, kaže kolumnista Đuro Radosavović, kao da se ne formira Vlada.

„Zaista djeluje neozbiljno, u smislu da nije po srijedi pijaca. Ne želim pežorativno da se izrazim prema tome, ali u smislu na pijaci je moguće cenkanje, dobacivanje, galama, a ovo su ljudi koji će da sjede u Parlamentu i da predstavljaju državu i građane“, kazao je pisac i kolumista Đuro Radosavović.

Iako je u pitanju najznačajnija institucija u državi građanima je uskraćeno pravo da znaju kada će Vladu dobiti i ko će je činiti, ocjenjuju u nevladinom sektoru.

„Gotovo dva i po mjeseca pravo javnosti da znaje ugroženo. Informacije koje dobijaju su ustvari kroz nezvanične izvore koje novinari dobijaju kroz pripremanje svojih priloga. S druge strane šalje se poruka da neće biti obaviješteni sve dok ne bude to finalno“, kazao je iz NVO Uzor Marko Pejović.

Radosavović vjeruje da su građani razočarani i da su svi nakon više decenija nesmjenjivosti jednih očekivali više od novih političkih snaga, u najmanju ruku, transparentnost.

„Dobrim dijelom je to stav svih ljudi, bez obzira koga su glasali. Svi su se nadali da će ovo da protekne daleko transparentnije, ozbiljnije i da neće biti ove rašomonijade, odnosno da o jednom događaju četiri čovjeka različito pričaju, a bili su zajedno i onda nemoguće da su svi u pravu. Sve to, ocjenjuju naši sagovornici moglo bi prouzrokovati još veću apstinenciju birača na narednim izborima“, istakao je Radosavović.

Da u cijelom procesu izostaje transparentnost primijetio je i Spajićev stranački kolega i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

„I te kritike koje je Milatović uputio su ustvari dvije različite vizije. Milatović smatra da sve treba da bude inkluzivnije i transparentnije dok Spajić i to je jedna praksa koju je on započeo i kao ministar finansija u smislu slobodnog pristupa informacijama“, smatra Pejović.

I dok u javnosti nijedna strana nema ništa protiv učešča druge u Vladi, iza zatvorenih vrata se teško dolazi do dogovora. Zbog ideoloških razlika, fotelja ili neodlučnosti mandatara, zvanično nije poznato. No utisak koji ostavljaju, ne ohrabruje.

NIKŠIĆ PROGNOZA