Svrkota: Milatović je kao učenik koji bi ostao sa učiteljicom kada bi svi ostali pobjegli sa časa

Analitičar kriptotržišta Novak Svrkota kazao je u razgovoru za Gradsku RTV da je Crna Gora na samom početku regulacije kripto trgovine, tačnije dalje nego što smo bili prije dvije godine.

Izjavu predsednika Crne Gore Jakova Milatovića da se sa premijerom Milojkom Spajićem mimoišao zbog njegovog zalaganja da Crna Gora postane „kripto-raj“ jer bi to, navodno, zaustavilo naš Evropski put, Svrkota komentariše kao netačnu.

Ističe da je plan bio da se za kripto, kao zemlja, zalažemo u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ističe da su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i premijer Milojko Spajić potpuno različiti i da nemaju dodirnih tačaka, te da je to pravo objašnjenje Milatovićeve izjave da ulaganje u kripto označava anti evopske integracije.

,,Ne miješaju se, kao voda i ulje. Milatović je kao učenik koji bi ostao sa učiteljicom kada bi svi ostali pobjegli sa časa i čak pomogao da se zapišu odsutni. Dok je Spajić sa druge strane disruptor i on je u kriptu desetak godina, gledao je kako se industrija razvija “, kazao je Svrkota.

Prema njegovim riječima, negativna strana kripto priče se može odnositi isključivo na sprovođenje zakona, posebno u dijelu porijekla imovine.

“Odnosno, kako bi se taj zakon o kriptovalutama sprovodio u praksi, da li bi se moglo dokazati porijeklo tih sredstava, znamo svi kakvo je porijeklo velikog dijela kapitala u Crnoj Gori”, naveo je Svrkota.

Zakon u svakom slučaju, kako kaže, ne bi trebalo da bude napadan, a jedan od preduslova je i reforma bankarskog sektora.

,,Naš bankarski sektor je prilično zastario i dosta je zatvoren, to je taj kontinentalni Evropski model, tako da mi moramo da promjenimo i taj bankarski sektor”, kazao je.

Svrkota kaže da smo ostavili loš utisak time što smo rekli da ćemo ući u kripto svijet, a kada su vodeće kompanije iz kripto industrije zainteresovale, mi ništa nismo uradili, pa je, zaključuje, to gore nego da nismo obećavali kripto raj.

Foto: Gradski.me

NIKŠIĆ PROGNOZA