Svi putevi vode do 11. juna

Odlaganja više ne može biti, parlamentarni izbori izvjesni su 11. juna, ocijenili su sagovornici Portala RTCG. Ukupna dešavanja u vezi sa raspisivanjem tih izbora, po njihovoj ocjeni, pokazuju da je vrijeme za ozbiljne reforme u pravnom i političkom sistemu.

Nakon odluke odlazećeg šefa države Mila Đukanovića da raspusti parlament, traje polemika da li Skupština treba da sebi skrati mandat a da novi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poslije inauguracije opet zakaže izbore.

Kavi god predlozi da dolaze, 11. jun kao datum izbora više skoro niko ne dovodi u pitanje.

Profesor filozofije i politički analitičar Stefan Đukić kazao je da svjedočimo, u produženom trajanju, potpunom zanemarivanju bilo kakvih zakonskih okvira i ne obraća se pažnja na to šta je politički ispravno.

„Možemo razumjeti da premijer Dritan Abazović ima otklon prema Đukanovićevom raspuštanju parlamenta jer je odlazeći predsjednik to učinio da bi demonstrirao svoju još postojeću silu u nadi da će dobiti neke poene. Ali Abazovićeva partija je već jednom glasala za promjene zakona kojima su neustavno odloženi izbori. Zato ovo i ne možemo posmatrati drugačije do kao još jedan manevar da se od izbora pobjegne, da se građanima onemogući da se odrede prema političkoj klasi i da utiču na prilike u svojoj zemlji“, kazao je Đukić.

Ustavni sud Crne Gore nije 7. aprila donio odluku o inicijativi za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine, koji je donio predsjednik države Milo Đukanović. Odluka nije donijeta, jer je troje sudija glasalo za to da je riječ o pojedinačnom pravnom aktu, dok je troje bilo protiv.

Ustavni sud za sada ima šest sudija, jer sedmog Skupština nije izabrala.

Analitičar Marko Begović kaže da je pravno-politički haos proizvod nezrelih donosilaca odluka, koji su javno podredili partikularnom interesu.

„Ako je vlast prije avgusta 2020. godine uspostavila ovu praksu, nasljednici su se svojski potrudili da je sačuvaju. Nakon neustavnog odlaganja lokalnih izbora ili promjene teritorijalne organizacije države usred izbornog procesa, onda i poziv da se odluka o raspuštanju crnogorskog parlamenta stavi van snage predstavlja pokušaj očuvanja postojećeg stanja, to jest sistem bez odgovornosti prožet demagogijom. Prethodnom valja dodati i zabrinjavajuće stanje crnogorskog pravosuđa, i činjenjicu da sistematskih reformskih zahvata i dalje nema, pa je dalji integracioni proces pod znakom pitanja“, kazao je Begović.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti odluke predsjednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine podnijeli su poslanici većine i zatražili da sud, do donošenja konačne odluke, naredi obustavu izvršenja svih pojedinačnih akata ili radnji na osnovu Ukaza predsjednika.

Đukanović je ranije donio ukaz o raspuštanju Skupštine, i za 11. jun raspisao prijevremene parlamentarne izbore.

Izvor: RTCG

Foto: Ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA