Šušić: Zaslugama Andrije Mandića izbjegnuta kriza parlamentarne većine

Odbornik koalicije „Za budućnost Podgorice“ i predsjednik kluba odbornika Nove srpske demokratije MItar Šušić, gostujući u Info plusu, kazao je da kriza postoji u Glavnom gradu, a da je više deklarativna nego suštinska, te dodao da je najbolje rješenje dalji dijalog. On je istakao i da je zaslugama predsjednika parlamenta Andrije Mandića izbjegnuta kriza parlamentarne većine.

“Kada bi svi to gledali sa uskostranačkih interesa, našoj koaliciji bi najviše odgovarali novi izbori, jer mi nismo ni u jednom segmentu našeg djelovanja ni na lokalnoj ni na državnom nivou, iznevjerili očekivanja građana. U ovoj situaciji imamo paradoks, da građani nisu ti koji traže izbore. Ako porazgovarate sa građanima oni očekuju da treba da radimo, da ne žele da se DPS vrati na vlast. Čak i ponovljenim izborima, oni se neće vratiti na vlast, već bi ponovo rezultiralo potrebom pregovora istih konstituenata koji su u konfliktu u Podgorici. Treba pokušati sa revizijom koalicionog dogovora, a ako se ne postigne dogovor, onda treba ići na izbore, od kojih, kako su kazali, niko ne bježi”, istakao je on.

Šušić je naveo da izbori odgovaraju samo kao tema koja će se beskonačno provlačiti u javnosti, a dodao je da oni koji ih potenciraju ne žele da izađu na njih.

“Hoće da ta tema postane lajt motiv čitavog mandata gradske uprave i da se održi ovo stanje uprave koja nema legitimitet, uprave koja je sputana, koja trpi kritike iznutra. Niko ne želi da glasa sa DPS-om za skraćenje mandata, a ukoliko to neko želi da radi onda će to biti loše za građane. Treba da budemo odgovorni i da mi iz većine jednoglasno skratimo mandat i da idemo na izbore. Da ne čekamo momenat kada će to odgovarati opoziciji ili ne”, rekao je on.

O Rezoluciji u Jasenovcu

Šušić je pozdravio raspravu o Rezoluciji o Jasenovcu, a dodao je da ostaje gorak ukus poređenja sa Srebrenicom.

” Jedno i drugo je strašno, ali ko god to poredi ima problem s tim da objasni zašto se to pominje u određenom trenutku. Rezoluciju o Jasenovcu treba da donesu sve države u regionu kojih se to ticalo. Ova rezolucija o Srebrenici je poraz Ujedinjenih nacija, one su kao institucija u jednoj ozbiljnoj krizi”, ocijenio je on.

Kako je dodao, Crna Gora nije trebala da glasa, a naveo je da je većina čovečanstva bila protiv.

“Crna Gora se opredijelila da slijedi politku zapada. Ne bi tragične posledice po Crnu Goru bile da smo bili uzdržani ili da smo glasali protiv. Ne možemo reći da imamo razumjevanja za PES, jer su njima poslali građani u  Budvi poruku šta misle o tom glasanju”, istakao je on.

Šušić je naveo da je predsjednik parlamenta Andrija Mandić dobro shvatio šta je namjera rezolucije i izbjegao zamku da se zbog neodgovornog poteza Pokreta Evropa sad nađe u situaciji da imamo krizu parlamentarne većine.

“Kritikovali smo politiku PES-a, ali to nije trebalo i nije dovelo do toga da imamo krizu parlamentarne većine. Imali smo neslaganje, mi nismo imali političku snagu da svoj stav iznesemo kao državni stav. U tom brojanju glasova na unutrašnjem planu bili smo nadjačani”, naveo je on.

Rekonstrukcija Vlade

Šušić očekuje da konstituetni vlade nakon rekonstrukcije budu oni koje je narod glasao.

“Takva vlada bi mogla da iznese puni mandat i da da doprinos razvoju Crne Gore na unutrašnjem planu i stabilizaciji političkih prilika. Ja sam optimista, mi smo pokazali stepen političke tolerancije, ali i principjelnosti i neodustajanje od svojih stavova”, istakao je on.

Foto: ADRIA

NIKŠIĆ PROGNOZA