„Važno depolitizovati izbornu administraciju“

Manjinske partije su tri decenije održavale vlast u Crnoj Gori i koristile afirmativnu akciju, smatra advokat i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Mitar Šušić u emisiji „Okrugli sto“ na TVCG.

„Manjinske partije su dobro iskoristile proces afirmativne akcije, pošto su za njih glasali ljudi u mjestima gdje ne živi nijedan pripadnik njihovog naroda. Ti mandati su dobijani na jeftin način. Tako da se sve može upotrijebiti i zloupotrijebiti“, poručio je Šušić tokom gostovanja na TVCG.

Prema njegovi riječima, set brojnih zakonskih rješenja negiraju koncept građanske države, pa je tu pojačana reprezentativnost manjinskih naroda.

„Registri prebivališta i boravišta moraju biti ažurirani. Zatp se i vidi da smo u posao oko popisa ušli uz brojne kritike i poteškoće. Mi nemamo nikakav sistem kontrole“, smatra Šušić. 

Govoreći o izazovima tokom izbornom procesa, direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica, jako je važno depolitizovati izbornu administraciju.

„U prvom redu Državnu izbornu komisiju“, dodao je on. 

Koprivica smatra da glasači koji dugo i trajno ne žive u Crnoj Gori, a zloupotrebljavaju manjkavosti sistema ne treba da glasaju.

„To koji ne žive u Crnoj Gori 50 godina, a glasaju na izborima ili povremeno, njima treba oduzeti i preblivalište i biračko pravo. O sudbini Crne Gore ne treba da odlučuju oni koji imaju prebivalište u drugim državama“, kazao je Koprivica.

Radulović: Novi saziv Vlade neće riješiti problem otvorenih lista

Dugogodišnji advokat Veselin Radulović je kazao da nije optimista da će se u ovom sazivu Vlade riješiti problem otvorenih lista. 

„Partije nisu zainteresovane za to . Ovdje je veliki problem pitanje finansiranja političkih partija. Tim treba da se bavi SDT i pitanje pranja novca“, poručio je on. 

Što se tiče pitanja oko izbornog inženjeringa, Radulović kaže da je to osjetljivo pitanje i treba mu se posvetiti ozbiljno.

„Imali smo slučaj Šavnika i izborni inženjering godinama. Suštinski se niko tim nije bavio. Moramo se zapitati u kakvom mi to državi živimo, kad u jednoj maloj državi nismo bili u stanju da organizujemo izborni proces“, zaključio je Radulović. 

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA