Suljević: Proces dobijanja nove Vlade može da se “otegne” do jeseni

Pregovori o formiranju nove Vlade formalno počinju onog momenta onda kada predsjednik Crne Gore Jakov Milatović da mandat određenoj osobi za sastavljanje te Vlade, kazao je Damir Suljević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) komentarišući najavu iz Pokreta Evropa sad da će ove sedmice početi razgovore sa određenim politčkim subjektima.

„O početku tih zvaničnih pregovora samim tim još uvijek ne možemo govoriti, jer Pregovori o formiranju nove Vlade formalno počinju onog momenta onda kada predsjednik Crne Gore Jakov Milatović da mandat određenoj osobi za sastavljanje te Vlade. Treba imati u vidu da su prije par dana tek utvrđeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih 11. juna“, rekao je Suljević.

Kako je kazao, slijedi period od 15 dana za održavanje konstitutivne Skupštine.

„Nakon održavanja iste, počinje da teče rok predsjedniku Crne Gore od 30 dana da da mandat mandataru za sastavljanje nove Vlade. Realno bi bilo da formalni pregovori oko formiranje Vlada počnu za otprilike 20 dana“, kazao je Suljević u jutarnjem programu TV7 i dodao:

“Novu Vladu možemo dobiti vrlo brzo, ali čitav proces može da se ‘otegne’ do jeseni. Nadam se da to ipak neće biti slučaj”, istakao je on.

Iz Pokreta Evropa sad je takođe najavljeno da će razgovarati i sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore”.

“Moje mišljenje je da svako treba da razgovara sa svakim, jer na taj način bi mogli da se difinišu odnosi u novoj Vladi i da se dobiju najkvalitetnija rješenja. S druge strane, imamo poruke prozapadnih partnera da bivši DF nije poželjan u izvršnoj vlasti, a s obzirom na ono što su preuzeti međunarodni ciljevi Crne Gore”, istakao je on. 

Suljević smatra da bi prozapadni zauzeli vrlo rezervisan odnos prema našoj državi u slučaju da koalicija ZBCG ipak završi u Vladi.

“Plašim se da to može voditi izolacionističkoj politici prema Crnoj Gori i ne bi išlo u korist građana, a ni onoga što je naš proevropski i evroatlantski put”, naveo je on. 

Prema njegovom mišljenju, postoji više mogućnosti za formiranje nove Vlade.

“Prva je da Vladu formiraju PES, Demokrate, SNP i manjine. Mislim da takva Vlada ne bi bila stabilna, jer je PES prepoznao Uru kao nepoželjnog partnera. Takva Vlada imala bi nešto više od 41 poslanika i jasno je da u budućnosti takva Vlada ne bi bila stabilna”, kazao je Suljević i osvrnuo se na drugu mogućnost.

“To je da Vladu formiraju PES, koalicija Zajedno, manjine i eventualno Demokrate. To bi garantovalo stabilniju skupštinsku većinu, što bi omogućilo deblokadu sistema i samim tim bi moglo da se govori da bi imali vlast koja bi u Skupštini imala punu podršku poslanika. Treba imati u vidu da su prije par dana tek utvrđeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih 11. juna“, ponovio je Suljević.

Foto: CGO

NIKŠIĆ PROGNOZA