Stjepović – Afifi: Crna Gora i Egipat tradicionalno njeguju prijateljske odnose

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović održao je danas sastanak sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u Crnoj Gori Mahmudom Mustafom Afifijem.

“Stjepović iskazao je zadovoljstvo zbog prvog zvaničnog susreta sa ambasadorom, uz ocjenu da Crna Gora i Egipat tradicionalno njeguju prijateljske odnose”, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

On je ukazao da bi razmjena posjeta najviših državnih zvaničnika, kao i uspostavljanje saradnje na nivou parlamentarnih odbora i grupa prijateljstva, u značajnom doprinijeli daljem razvoju bilateralnih odnosa.

“S tim u vezi, informisao je ambasadora da je u Skupštini Crne Gore u toku procedura formiranja Grupe prijateljstva sa Arapskom Republikom Egipat. Predsjednik Odbora izrazio je nadu da će Sporazum o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Egipta biti uskoro u potpunosti usaglašen, te je naglasio da je turizam samo jedna od privrednih grana u kojima postoji značajan potencijal za unapređenje odnosa. On je zaključio da su kredibilni investitori, prije svega iz prijateljskih zemalja, uvijek dobrodošli u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Afifi je saopštio da postoji jasna politička volja za ostvarivanje brojnih mogućnosti za dalji razvoj saradnje Crne Gore i Egipta. Istakao je važnost donošenja Odluke Vlade Crne Gore o privremenom ukidanju viza za egipatske državljane tokom ljetnje sezone, koja značajno olakšava dolazak egipatskih turista.

“On je informisao da osim značajnih investicija u oblasti turizma, postoji velika zainteresovanost egipatskih investitora za ulaganje u crnogorsko tržište nekretnina, prije svega na primorju”, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o saobraćajnoj povezanosti, ambasador Afifi podsjetio je na interesovanje za uspostavljanje pomorske linije Luka Bar – Aleksandrija, te ukazao da bi uspostavljanje direktne avio linije između Podgorice i Kaira bilo od obostrane koristi. Ambasador Egipta osvrnuo se i na konstruktivnu multilateralnu saradnju dviju država, koja se ogleda u međusobnom podržavanju kandidatura za članstvo u različitim tijelima međunarodnih organizacija.

“Učesnici sastanka razgovorali su i o posljedicama aktuelnih globalnih kriza u svijetu, sa posebnim akcentom na palestinsko-izraelski konflikt i ratnu agresiju Rusije nad Ukrajinom”, zaključuju iz Skupštine.

Foto: Skupština Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA