Stefanović – Lekić: Evropska perspektiva jedina perspektiva za Zapadni Balkan

Predsjednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović danas je u Beogradu u razgovoru sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miodragom Lekićem istakao da je ohrabren demokratskim kapacitetom crnogorskog naroda i iskazanom političkom voljom na izborima.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije Stefanović je izrazio zadovoljstvo pozitivnim porukama koje stižu iz Podgorice, koje ukazuju na potrebu za saradnjom i zajedništvom Srbije i Crne Gore i razvijanjem odnosa koji neće biti opterećeni mitovima i nacionalizmom.

Miodrag Lekić se složio da odnosi između dvije države počivaju na izvanrednoj bazi i da postoji pozitivan odnos između dva naroda, koji je često bio predmet manipulacije i da je sada na njima da dalje razvijaju te odnose.

On je istakao i da rezultati izbora u Crnoj Gori predstavljaju suštinski pomak, kao i da je ostalo dosta posla na jačanju institucija.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktulenoj političkoj situaciji u dvije zemlje, regionu i Evropi.

Složili su se da je evropska perspektiva jedina perspektiva za Zapadni Balkan i da je veoma bitna regionalna saradnja.

Ocijenili su da su bolje saobraćajno povezivanje, ekonomija i kultura teme od obostranog interesa za građane Srbije i Crne Gore.

Borko Stefanović je naveo da su poruke Crne Gore uvijek bile konstriktivne po pitanju situacije na Kosovu i dodao da Srbija nastoji da obezbijedi sigurnost i bolji život za Srbe na Kosovu, kao i da se ne može očekivati od Srbije da prihvati nezavisnost tzv. Kosova, jer bi to značilo urušavanje digniteta i postojanja Srbije kao suverene države, navodi se u saopštenju.

On se založio za to da Srbija uvede sankcije Rusiji, navodeći da će Srbija teže braniti svoje vitalne nacionalne interse ukoliko ostane jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije. Rekao je da je kao predsjednik Odbora za spoljne poslove podnio Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mjera prema Rusiji.

Izvor: Beta

Foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA