„Sprovesti proces sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva“

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju mr Momo Koprivica sastao se sa predstavnicima kancelarije Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u Crnoj Gori. Kako je sapšteno iz Vlade, Koprivica je istakao, da u atmosferi dijaloga i konsenzusa, koja je produkovana pravosudnim imenovanjima, dogovorom o popisu i usvajanjem reformskih zakona, jeste neophodno nastaviti i sprovesti proces sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva.

„Posljednji izvještaj OEBS/ODIHR govori da su uslovi za izbore bitno izmijenjeni u odnosu na raniji period i da je formiran demokratski ambijent za njihovo održavanje. Ostaje izazov sprovođenja preporuka OEBS/ODIHR, upotpunjavanja pravnog okvira za izbore i u tom cilju Vlada podržava formiranje i rad skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, uz spremnost na proaktivnu ulogu i pomoć na stručnom i političkom nivou“, navodi se u saopštenju. 

Koprivica je naglasio da će preduzimanje izborne reforme biti od ključnog značaja za funkcionalnost političkog sistema, regularnost izbornog procesa ali i za EU integracije.

„Direktorica kancelarije NDI Slavica Biljarska Mirčeski je istakla da je NDI organizacija koja radi na više različitih sfera ali da je integritet izbornog procesa oblast u kojoj organizacija ima vodeću ekpertizu. Direktorica je podijelila sa potpredsjednikom spremnost da NDI pruži skupštinskom Odboru ekspertizu i podršku pa je istakla kako pozdravljaju spremnost države da krene u reformu izbornog procesa u koji će građani imati povjerenje“, navodi se u saopštenju.

On je u daljem razgovoru, apostrofirala stav NDI -a po kojem je bitno da proces izborne reforme bude inkluzivan, transparentan i da uliva povjerenje građana.

„Dodala je da smatra da neke teme zahtjevaju širu diskusiju i drugih zainteresovanih strana . Takođe, smatra da ne treba ispustiti dobar momenat, ali isto tako ne treba proces da bude ishitren i ograničen strogo postavljenim rokovima. Gošće su upoznale potpredsjednika da kancelarija NDI radi na izradi analiza , i materijala iz oblasti izbornog zakonodavstva koje će učiniti dostupnim članovima Odbora i svim zainteresovanim stranama. Sagovornici su zaključili sastanak u uvjerenju da se radi o početku produktivne saradnje i otvorenosti u budućem radu svih strana kao partnera u ovom veoma značajnom procesu“, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Sastanku su,kako se navodi, ispred kancelarije NDI prisustvovale direktorica kancelarije Slavica Biljarska Mirčeski, Maka Mešveliani, viša programska menadžerka NDI u Crnoj Gori i Jelena Kilibarda službenica na programu.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA