„Spremni smo da zajedno sa partnerima EU radimo na ubrzanju reformi“

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, imala je danas sastanke sa ambasadorima Francuske i Njemačke i u Crnoj Gori, An Mari Maske i Peterom Feltenom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarka Gorčević, kako navode, upoznala je sagovornike sa planovima Vlade i Ministarstva evropskih poslova u pogledu ispunjavanja preporuka iz Izvještaja Evropske komisije, posebno u oblasti vladavine prava, kao i sa daljim koracima usmjerenim na snaženje pregovaračke strukture i jačanje administrativnih kapaciteta neophodnih da se pregovarački proces iznese do kraja i na najbolji način.

„Spremni smo da, zajedno sa svim institucijama i organizacijama civilnog društva, kao i sa našim partnerima iz država članica i institucija EU, radimo na ubrzanju reformi. Mi u Vladi i Ministarstvu detaljno analiziramo ocjene iz Izvještaja, kako bismo pristupili izradi Akcionog plana koji će doprinijeti da se sve nezavršene i preostale obaveze ispune u što skorijem roku“, kazala je Gorčević.

Ona se, dodaju, zahvalila ambasadorima na bilateralnoj i ekspertskoj podršci koju vlade Francuske i Njemačke pružaju Crnoj Gori u procesu evropske integracije doprinoseći na taj način kvalitetnijem sprovođenju ukupnih reformi i unapređenju standarda i kvaliteta života svih građana Crne Gore.

Ambasadori su čestitali ministarki Gorčević na preuzimanju funkcije u Vladi Crne Gore istakavši da resor evropske integracije očekuje puno posla u predstojećem periodu.

Dodaju da je ambasadorka Francuske An Mari Maske iznijela očekivanje da će nova Vlada intenzivirati dinamiku ispunjavanja preostalih obaveza iz pregovaračkog procesa i ubrzati pristupanje EU. Naglasila je da je, za ispunjavanje preporuka iz Izvještaja EK, potrebna sinergija i odlučnost sve tri grane vlasti i istakla da će Francuska nastaviti da prati i snažno podržava evropski put Crne Gore.

Ambasador Njemačke Peter Felten je iznio očekivanje da su se, nakon konstituisanja Skupštine i formiranja Vlade, stvorile sve pretpostavke da se ubrzanim tempom krene u sprovođenje reformi i ispunjavanje obaveza. Poručio je da je važno da Crna Gora ubrzo pokaže vidljive pomake u poglavljima 23 i 24, jer od njih zavise rezultati i u ostalim poglavljima i ukupan ritam napredovanja prema članstvu u EU.

„Imate punu podršku Njemačke da sprovedete sve neophodne reforme i budete naredna članica EU“, poručio je Felten.

Felten je izrazio svoja očekivanja da Crna Gora ubrzo sprovede ratifikaciju otvorenih sporazuma iz Berlinskog procesa i da igra aktivnu ulogu u cilju unapređenja regionalne integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA