Spajić zakazao glavni Odbor PES-a: Odluke o novoj vladi na elektronskoj sjednici

Lider Pokreta Evropa sad i mandatar za formiranje 44. Vlade Crne Gore Milojko Spajić zakazao je za danas sjednicu Glavnog odbora PES-a na kojoj će članovi ovog partijskog tijela glasati o sastavu i programu vlade, saznaje „Dan“ iz izvora iz Pokreta Evropa sad.

Interesantno je da će sjednica biti održana elektronskim putem, što znači da neće biti nikakve posebne rasprave. Prema našim nezvaničnim saznanjima, Milojko Spajić je uputio članovima Glavnog odbora informacije o kojima će imati priliku da glasaju, ali i da ih dopune. Tako im je saopšteno da će narednu vladu činiti, pored Pokreta Evropa sad, Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija i koalicija albanskih partija Albanski forum. Očekuje se da će prije ili tokom sjednice Glavnog odbora dobiti potvrdne informacije o učešću u vladi Albanskog foruma i SNP-a.

Spajić će članovima Glavnog odbora predložiti i neke članove buduće vlade, a o nekima će se dogovarati danas na sjednici. Tako je već izvjesno da će Spajić za ministra vanjskih poslova predložiti Filipa Ivanovića, ministra saobraćaja Filipa Radulovića, pravde Andreja Milovića, evropskih poslova Maidu Gorčević Šukuricu, prosvjete Anđelu Jakšić Stojanović i urbanizma Janka Odovića. U ovom trenutku se ne zna ko će biti ministar finansija, iako je doskora govoreno da će to biti Branko Krvavac. Prema informacijama „Dana“, Krvavac će dobiti značajnu funkciju u Spajićevom kabinetu, a GO PES-a će odlučiti ko će biti ministar finansija. Nije poznato još uvijek ni ko će voditi Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Prema očekivanju mandatara, i ostale partije koje će participirati u njegovoj vladi dostaviće do kraja nedjelje svoje predloge budućih ministara.

Milatović nije pozvan

Predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, kako „Dan“ saznaje, nije uputio poziv, odnosno obavještenje o današnjoj sjednici Glavnog odbora partije svom zamjeniku i predsjedniku države Jakovu Milatoviću.

U kuloarima PES-a pominju se dva razloga zbog čega to nije učinio. Prema prvoj varijanti, smatrao je to nepotrebnim jer je Milatović predsjednik svih građana i nije očekivano da će se pojaviti na jednoj partijskoj sjednici bez obzira o čemu se odlučuje. Istina, Milatović je nedavnmo prisustvovao sjednici Gradskog odbora PRES-a, pa je logično da bi, vjerovatno, prisustvovao i Glavnom odboru.

Prema drugoj verziji, Spajić nije želio Milatovića na sjednici GO zbog poremećenih ličnih odnosa.

Foto: Sržan Boljević/Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA