Spajić zadovoljan razgovorima; Camaj: Očekujem čestite ljude

Mandatar za sastav 44. vlade i predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić razgovarao je juče o formiranju izvršne vlasti sa predstavnicima političkih partija koje su ga podržale za budućeg premijera, tvrdeći da je „krenulo bolje od očekivanog“. On je nakon jučerašnjih pregovora saopštio da je sastanak bio dobar, ali i da nije bilo riječi o raspodjeli resora.

U izjavi za Portal RTCG, poslanik Albanskog foruma (AF) Nikola Camaj naveo je da je bitan program nove Vlade na osnovu ranije predočenih principa. 

„Optimista sam u pogledu formiranja vlade, ali ne i opterećen činjenicom koja će biti ta većina i ko će biti u njoj. Ako se ponudi program na bazi tih deset principa manje je bitan personalni sastav, sem očekivanja da to budu čestiti ljudi za kojima ima potrebe društvo u Crnoj Gori“, naglasio je Camaj. 

Poslije sastanka, Spajić je naveo da su „ekipi koja je heterogena prihvatljivi principi“.

„Nije bilo riječi o raspodjeli resora. Nije bilo specijalnih zahtjeva. Krenulo je sve bolje od očekivanja. Samim tim što su podržali viziju su se samokandidovali za budu dio vlade”, rekao je Spajić novinarima nakon sastanka.

On je naglasio da nema vremena za gubljenje.

“Moramo dati doprinos procesu pristupa u EU. Veliki posao je ispred nas“, istakao je Spajić.

U 11 sati juče, Spajić je počeo razgovore sa predstavnicima političkih partija koje su ga na konsultacijama kod predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića podržale za mandatara.

Sastanku su prisustvovali lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, lideri SNP Vladimir Joković, Albanske alternative Nik Đeljošaj i DUA Mehmet Zenka, lider CIVIS-a Srđan Pavićević, kao i predsjednici HGI i FORCA Adrijan Vuksanović i Genci Nimanbegu, te lider BS-a Ervin Ibrahimović.

Potom je u 14 časova mandatar razgovarao sa predstavnicima saveza ZBCG. 

Spajić je u četvrtak od Milatovića dobio mandat za sastav vlade. On ima rok tri mjeseca da formira vladu, a mora dobiti podršku najmanje 41 poslanika.

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević rekao je za Adria TV da srpski politički predstavnici ne smiju da pristanu na poniženja. 

„Legitimni srpski politički predstavnici bi, a to koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’ svakako jeste na osnovu izbornih rezultata, trebalo da dobiju povjerenje i mogućnost da participiraju u vlasti koliko su im građani dali povjerenja. Srpski politički predstavnici ne smiju pristati na ponižavajući položaj da udovoljavaju drugima više nego što su njihovi izborni rezultati“, naveo je Dobrosavljević. 

Termin novih razgovora zvanično nije saopšten.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA