Spajić: Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula

Trajekt Crna Gora – Italija kreće 3. jula, najavio je premijer Milojko Spajić.

On je na mreži X napisao da Barska plovidba sa italijanskim partnerima ponovo pokreće liniju Bar – Ankona koja će Crnu Goru još bolje povezati sa EU i zapadnom Evropom, skraćujući put turistima u oba pravca, poslovnim ljudima, kao i dijaspori.

“Rasteretićemo saobraćajnice na primorju kao i granične prelaze prema Hrvatskoj i BiH”, poručio je Spajić tokom sastanka sa italijanskom delegacijom.

 

„Turistička sezona dobila je dodatan impuls. Crna Gora i Italija ponovo će biti povezane trajektom već tokom ove ljetnje sezone. Dogovor između kompanija „Barska plovidba“ i „Adria ferries“ je postignut, kao rezultat višemjesečnih pregovora, koji se vode posredstvom Vlade Crne Gore i uz podršku ambasadorke Italije Andreine Marsele“, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku, koji je organizovao premijer Milojko Spajić govorilo se o završnim detaljima, kako bi se otpočelo strateško partnerstvo, vrlo važno za oporavak i razvoj „Barske plovidbe“ i pravu valorizaciju Luke Bar.

„„Adria ferries“ je spremna da već u julu otvori liniju Ankona – Bar, za prevoz putnika i robe, što bi moglo da ima višestruki pozitivan efekat na ljetnju sezonu. U tom kontekstu je konstatovano da bi se omogućio dolazak većeg broja turista, ali i smanjile gužve u drumskom saobraćaju – dupli benefit za primorje. Tokom sastanka sa predstavnicima dvije kompanije, je bilo riječi o tehničkim stvarima, a istaknuto je da je neophodno uraditi određene korekcije na pristaništu, kako bi se mogli iskoristiti puni kapaciteti feribrota AF Mia, koji „Adria ferries“ namjerava da koristi za ovu liniju“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je u tom smislu apostrofirano potencijalno korišćenje pristaništa u Port of Adria, kao trenutnom rešenju.

„Plan je da linija funkcioniše tokom čitave godine, a da u najskorijem roku i Barska plovidba stvori kapacitete da saobraća na ovoj liniji, od koje će grad Bar i Crna Gora imati višestruku korist. Utvrđeni su dalji koraci, kako bi se efikasno završio proces i stvorili uslovi da Bar već u julu dočeka prve goste, koji iz Italije dolaze trajektom“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA