Spajić: Optimista sam da će se formirati proevropska vlada

Mandatar i predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić kazao je nakon sastanka sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem da je optimista da će vlada biti formirana. Kazao je da opstrukcije postoje od početka, ali da se trudi da se vlada formira što prije.

„Prošli smo mnoge teme, i o tome kako je bilo i u posjetama koje je predsjednik imao. Optimista sam da će se vlada formirati. Biće proevropska vlada. Ništa što je dobro nije lako. U Crnoj Gori se često stvari zakomplikuju bez potrebe. Trudimo se i ja i tim da pregovore ubrzamo. Svjesni smo situacije da je potrebna Vlada. Postoje opstrukcije od početka“, kazao je Spajić nakon sastanka. 

Te opstrukcije su, kaže Spajić, učestale ove godine, i tokom predsjedničke kampanje i tokom parlamentarnih izbora.

„Evo i sada opstrukcije. Mi ih očekujemo, borimo se, želimo bolju budućnost za građane“, kazao je Spajić.

On je ponovio da je Glavni odbor PES-a izglasao većinu od 44 poslanika, i sada je „na nama da to pretočimo u Parlamentu“.

Govoreći o učešću koalicije ZBCG kaže da ne treba biti zatvoren za razgovore ni sa tom koalicijom, ali ni drugim partijama.

„Treba razmišljati o širokom razgovoru“, kazao je Spajić.

Kazao je da imaju dvije poslanice PESA koje pokazuju neku vrstu rezerve kada je u pitanju potpisivanje podrške za Bečića za predsjednika Parlamenta.

Pretpostavljam da nije zbog Bečića, nego zbog sastava većine, odnosno odluke GO. Čudno jer su potpisale identičan dokument prije mjesec dana. Ne znamo zašto su promijenile mišljenje za mjesec dana“, istakao je Spajić.

Kazao je da se nada da će Pejović i Ćinćur potpisati koalicioni sporazum stranaka.

Na pitanje šta ukoliko ne potpišu, Spajić je kazao da svaka stranka ima organe koji odlučuju o takvim situacijama.

„Želimo da damo maksimalne šanse tim poslanicama da dođemo do dogovora i rješenja i nadam se da će one shvatiti našu pravu namjeru. Možda te poslanice nijesu više poslanice PESA, nego neke druge partije, čak neko govori o miješanju stranih država“, istakao je Spajić.

Spajić je istakao da će u 44. vladi biti svih naroda.

„Samo su spinovi da neće biti Srba. Manjine treba da budu dio svake Vlade, to je praksa i u Evropskoj uniji“, kazao je Spajić.

Podsjetimo, danas je istekla polovina roka od 90 dana, koliko mandatar ima da sastavi novu Vladu.

Foto; RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA