Spajić od sjutra u Francuskoj: Od Elektroprivrede, preko MEDEF-a i banaka, do Makrona

Crnogorski premijer Milojko Spajić sastaće se sjutra sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, potvrđeno je „Danu“ u Vladi Crne Gore, a boravak u Francuskoj će iskoristiti za više značajnih susreta i razgovora.

Kako je saopšteno, očekuje se da će u fokusu razgovora sa Makronom biti bilateralni odnosi Crne Gore i Francuske i politika proširenja Evropske unije, ali i aktuelna bezbjednosna pitanja.

Kako je saopšteno tom listu, pored razgovora sa predsjednikom Francuske, ujedno i jednim od najuticajnijih evropskih političara, Spajić će se sresti i sa članovima francuskog senata i skupštine. Vrlo je značajan i planirani susret sa generalnom direktorkom Uneskoa Odri Azule, kao i posjeta sjedištu banke Sosiete ženeral.

Crnogorski premijer će održati i predavanje u kampusu HEC fakulteta, gdje će razgovarati sa dekanom. Posjetiće i kompaniju EDF (Électricité de France), koja u Francuskoj obavlja poslove kao crnogorska Elektroprivreda, i to će biti prilika za razmjenu iskustava, a sastaće se i sa predstavnicima MEDEF-a, najvećeg udruženja privrednika Francuske.

Posjeta Francuskoj i Spajićev susret sa Emanuelom Makronom, koji je jedan od najuticajnijih lidera u Evropskoj uniji, dolazi nakon nedavnih pozitivnih signala iz Brisela.

Spajić je nedavno predvodio crnogorsku delegaciju na Međuvladinoj konferenciji između Crne Gore i Evropske unije, sa koje je upućena poruka podrške naporima Crne Gore da konsoliduje svoj evropski put.

Posebno je istaknuta važnost nedavnih imenovanja u pravosuđu i konsenzusa u crnogorskom parlamentu.

Makron je imao i dva susreta sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem, a sredinom prošle godine je izjavio da Crna Gora može računati na podršku Francuske i da će Pariz biti posvećen produbljivanju bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA