Spajić najavio otvaranje ambasade u Tokiju ove godine

Premijer Milojko Spajić u intervjuu sa Jomiuri Šinbun-om, izrazio je nadu da će tokom ove godine biti otvorena ambasada Crne Gore u Tokiju.

Premijer, koji je boravio u Japanu kao student i dobro poznaje tu zemlju, nada se daljem produbljivanju odnosa dvije zemalja. Ovo je njegov prvi intervju za japanski medij poslije postavljanja na mjesto premijera prošlog oktobra.

Crna Gora nema ambasadu u Japanu, niti Japan u Crnoj Gori. Premijer Spajić je istakao da je otvaranje ambasade u Tokiju prioritet za Crnu Goru, te je rekao da će na njenom otvaranju raditi tokom naredne godine. Premijer je takođe izrazio nadu da će Japan uraditi isto i otvoriti svoju ambasadu u Podgorici.

Premijer Spajić, koji visoko cijeni željeznicu, autoputeve, infrastrukturu u Japanu, japansku tehnologiju odsumporavanja dimnih gasova u termoelektranama, kao i tehnologiju upravljanja otpadom, rekao je da želi da uspostavi saradnju sa japanskim kompanijama kako bi nova tehnologija došla u Crnu Goru, navodi se u prevodu objavljenom na profilu premijera na mreži „Iks“.

Vlada Crne Gore je otvorila „Montenegro biznis distrikt“ koji se nalazi na lokaciji između centra grada Podgorice i aerodroma Podgorica.

Premijer je, poredeći distrikt sa Marunouči (Marunouchi- distrikt u Tokiju gdje se nalaze predstavništva velikog broja vodećih japanskih i stranih kompanija), istakao da je cilj privlačenje investicija međunarodnih kompanija od kojih se očekuje da u Crnoj Gori otvore svoja predstavništva za Balkan i Evropu.

Turizam ima udio od oko jedne četvrtine BDP-a Crne Gore. Na primer, Budva na obali Jadranskog mora i Kotor sa istorijskim građevinama su mnogima poznati kao turističke destinacije, piše japanski medij.

Premijer Spajić je istakao da Crna Gora želi da nauči mnogo od Japana koji je, kako kaže premijer, poznat po najboljim ugostiteljskim uslugama na svijetu. Premijer je izrazio nadu da će japanski hoteli i restorani takođe doći u ove gradove.

Kada je riječ o vanjskoj i bezbednosnoj politici, Crna Gora cijeni dobre odnose sa demokratskim zemljama poput SAD, EU i Japana.

Crna Gora je članica NATO-a od 2017. godine i očekuje pristupanje EU do 2028. godine. Ima dobre odnose i sa Srbijom i sa Kosovom, te se očekuje da će igrati važnu ulogu u izbjegavanju destabilizacije na Balkanu.

„Stabilnost u obje zemlje je bitna i za stabilnost Crne Gore. Crna Gora može igrati važnu ulogu u nalaženju kompromisa“ rekao je premijer.

Milojko Spajić: Rođen je 1987. godine u Pljevljima. Došao u Japan kao MEXT stipendista i diplomirao na ekonomskom fakultetu Univerziteta Saitama. Poslije višegodišnjeg radnog iskustava u stranim firmama poput Goldman Saks (Goldman Sachs) vratio se u Crnu Goru 2020. godine, kada je izabran za ministra finansija, objavio je japanski medij. 

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA