Spajić: Nadam se da će Crna Gora 2028. godine biti dio EU

Predsjednik Vlade Milojko Spajić sastao se danas sa premijerom Belgije Aleksanderom De Krom.

„Sve države Zapadnog Balkana mogu imati velike benefite od belgijskog predsjedavanje EU, zbog činjenice da Belgija poseban fokus stavlja na integrisanje novih članica“, istaknuto je tokom razgovora dvojice premijera.

U tom smislu naglašena je važnost maksimalnog korišćenja mogućnosti koje nudi Plan rasta.

„Izuzetno cijenimo dodatnu podršku kroz Plan rasta i vjerujemo da će on podstaći reforme, potrebne da nastavimo pravi integracioni put. Takođe je to dobra poruka našim građanima da proces pristupanja generiše i duboku ekonomsku integraciju, koja će dovesti do boljeg kvaliteta života. Sve više prepoznajemo podršku evropskih partnera, koji imaju povjerenje da ova Vlada može da napravi odlučujuće reforme, kroz političku stabilnost ostvarenu jednim inkluzivnim i konstruktivnim političkim dijalogom“, istakao je Spajić.

Predsjednik Vlade Belgije poručio je da se njegova zemlja zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore EU, a na tom putu izuzetno su važna dostignuća postignuta odličnom saradnjom 44. Vlade i Parlamenta.

„Ekstremno sam zadovoljan evropskim opredjeljenjem nove Vlade, kao i svime što ste postigli za nekoliko mjeseci i nadam se da ćete tokom našeg predsjedavanja uraditi još dosta toga. Što se tiče regiona visoko ste podigli ljestvicu pregovora i na tome moramo da čestitamo. Bilo nas je u jednom trenutku 28, biće nas u jednom momentu 28 ponovo“, poručio je De Kro, na šta je Spajić dodao da se nada da će se to dogoditi već 2028. godine.

Tokom sastanka je poseban akcenat stavljen na poboljšanje ekonomske saradnje. Premijer Spajić je kolegu upoznao sa nizom otpočetih reformi, prvenstveno na polju poreske politike, što bi trebalo da donese boljoj atmosferi za biznis.

Konstatovano je da ima mnogo prostora za investicije u sektorima energetike, saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Podsjećamo, crnogorski premijer boravi u zvaničnoj posjeto Belgiji i ranije danas razgovarao je i sa predsjednicom Predstavničkog doma te zemlje Belgije Elian Tilije.

 

Foto: gov.me

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA