Spajić: Mislim da smo ubijedili predsjednika da imamo većinu za mandatara i formiranje vlade

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić kazao je da misli da su ubijedili predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da imaju većinu za mandatara i za formiranje vlade.

„Podržavamo konsultacije, ovo je sjajan put prema daljoj demokratiji. Mislim da smo ubijedili predsjednika da imamo većinu za mandatara i za formiranje vlade“, rekao je Spajić.

Milatović je danas otpočeo konsultacije o izboru mandatara za sastav vlade sastankom s Spajićem.

Osim Spajića, sastanku su prisustvovali član Predsjedništva PES-a Boris Pejović, poslanik s liste tog pokreta Seid Hadžić i poslanica s liste PES-a i članica Alternative Jelena Nedović.

Na pitanje ko će činiti većinu, Spajić je odgovorio – „ne bih sad o tome“.

Nije želio da odgovori na koju tačno podršku računaju.

„Zadatak mandatara je da traži većinu od 41 poslanika. Većinska vlada je optimalan scenario, da ne bi ponavljali greške prethodnika“.

Spajić je rekao da je imao neformalne razgovore s predstavnicima koalicije „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG), ali da su se, kako tvrdi, „prvenstveno držali principa“.

„Ta faza je u pitanju, a kad neko dobije mandat bavio bi se kako sprovesti programske principe kroz resore“.

Govoreći o pregovorima s Bošnjačkom strankom (BS), Spajić je rekao da se i ti razgovori takođe tiču programskih principa buduće vlade i toga ko bi trebalo da bude mandatar.

Milatović je prošle sedmice rekao da, iako po Ustavu ima rok od 30 dana da obavi konsultacije, očekuje da će ih završiti u narednih 15 dana.

“Potreba je da što prije dobijemo stabilnu i evropsku vladu. Ja ću uraditi svoj dio posla, a mislim da bi trebalo na svim stranama političkog spektra da bude dovoljno odgovornosti i ozbiljnosti”, naveo je Milatović.

Kad bude predložen, mandatar će imati 90 dana da oformi kabinet.

foto:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA