Spajić: Jednoglasna odluka GO, Demokrate i GP URA vidimo kao partnere nakon izbora

Predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, saopštio je sinoć da je Glavni odbor (GO) te partije jednoglasno odlučio na sjednici u Podgorici da ona na predstojeće parlamentarne izbore ide s građanskim listama, i da on bude nosilac izborne liste.

Sjednici nije prisustvovao zamjenik predsjednika PES-a i novoizabrani šef države Jakov Milatović, koji je tražio da se GO odgodi zbog njegovih obaveza.

„Bila je sjajna sjednica, razmijenili smo mišljenja. Malo je vremena, odluke treba brzo da se donose, imamo puno posla ispred sebe. Imamo ‘Evropu sad 2’, to je najambiciozniji program u Evropi u posljednjih 30 godina. Efektivno ćete za dvije-dvije i po godine pratkično duplirati zarade građanima Crne Gore… Mislim da smo u sjajnom momentumu zahvaljujući predsjedničkim izborima i programu prije toga (‘Evropa sad’). Konstatovali smo sjajan rezultat (zamjenika predsjednika PES-a) Jakova Milatovića i mislim da će biti sjajan predsjednik. Mislim da će u koordinaciji s budućom Vladom, u kojoj će PES biti okosnica, imati sjajne rezultate za Crnu Goru. Pravićemo reforme brže nego ikad, mislim da ćemo na ekonomskom planu imati sjajne rezultate, da ćemo rasti po azijskim a ne evropskim stopama…“, istakao je.

Upitan šta znači to što je GO donio odluku bez prisustva Milatovića i da li su oni u komunikaciji, Spajić je odgovorio da je „Crna Gora najbitnija“.

„Naravno da su lični odnosi bitni, ali su to lični odnosi. Kao što sam govorio i prije, ja sam u dobrim odnosima s Jakovom. Nemamo nekih mimiolaženja. Mislimo da nam je početna tačka identična. Ljudi smo koji su se pronašli tu, ali i u završnoj tački, gdje svi želimo da budemo. Ubjeđeni smo da ćemo doći do istog cilja – bogatije, srećnije, demokratskije Crne Gore“, naveo je.

Komentarišući to što je Milatović zagovarao koalicioni nastup na izborima, Spajić je rekao da je PES demokratska partija i da imaju „sijaset različitih mišljenja“.

„Mislim da smo večeras uspjeli da dođemo do zajedničke odluke. Ovo nije kraj, razgovori tek počinju. Demokrate i Građanski pokret (GP) URA, kao centrističke partije, vidimo kao partnere u budućnosti. To je isto zaključak s večerašnje sjednice. Ali u postkoalicionom aranžmanu. Razgovori će se voditi s lokalnim listama, nezavisnim intelektualcima… Neko iz GO je predložio da se lista zove ‘Evropa sad i građani’. Ne kažem da će to biti ime liste na kraju, ali to je neka vizija. Čeka nas veliki posao“, naglasio je.

Na pitanje kakva je situacija sa statusom Janka Odovića u partiji, kog je Predsjedništvo PES-a juče isključilo iz stranke zbog narušavanja njenog jedinstva, Spajić je odgovorio da tu postoje „pravne neodumice“ i da je ostavljeno da se Statutarna komisija, Izvršni odbor i druga tijela PES-a odrede o tome.

„On je meni poslao ostavku, ja sam je odbio, međutim ona je došla i do drugih ljudi. Ne bih se sad bavio tim stvarima. To su neke minorne, interne stvari…“, rekao je.

Spajić je kazao da je ubjeđen da će Milatović biti „vrlo zauzet kao predsjednik“, i da će se PES sad baviti kampanjom za parlamentarne izbore zakazane za 11. jun. To će, prema njegovim riječima, biti vrlo trnovit put.

„Očekujemo, naravno, negativnu kampanju sa svih starna. Ali, po svim mjerenjima, mi smo lideri. Lideri smo i po tome što imamo najbolji program… Želimo da ‘Evropu sad 2’ ispunimo do 2024. godine“, poručio je..

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA