Spajić: Gradimo mostove saradnje za evropsku budućnost Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić održao je danas pojedinačne konsultacije sa ambasadorima država članica Evropske unije i NATO partnerima: ambasadorkom Italije Andreinom Marselo, ambasadorkom Francuske An Mari Maske i ambasadorom Njemačke Peterom Feltenom, sa kojima je razgovarao o evropskoj perspektivi Crne Gore i mogućnostima za unapređenje bilateralne saradnje na svim nivoima.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Spajić je ambasadore informisao o namjeri Vlade da nakon dobijanja Izvještaja o napretku sa pažnjom razmotri sve preporuke i definiše Akcioni plan kako bi se u najkraćem roku počelo sa konkretnim aktivnostima u pravcu primjene preporuka. 

„Ambasadorka Italije Andreina Marselo čestitala je na izboru Vlade ističući da Italija podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, te da očekuje da se tradicionalno dobri bilateralni odnosi unaprjeđuju u pravcu snaženja ekonomske saradnje. U tom kontekstu najavljena posjeta privredne delegacije Italije Crnoj Gori“, istakli su iz Vlade.

Sa ambasadorkom Francuske An Mari Maske premijer Spajić je razgovarao o otvaranju Regionalnog centra za sajber bezbjednost koje je planirano na proljeće 2024. godine, te mogućnostima za saradnju u oblasti turizma, energetike i odbrane.

„Ambasadorka Maske je poželjela uspjeh 44. Vladi i izrazila spremnost Francuske da na ekspertskom i drugim nivoima podrži aspiracije Crne Gore koje će biti na liniji dostizanja evropskih standarda u svim oblastima“, piše u saopštenju.

Na sastanku sa ambasadorom Njemačke Peterom Feltenom bilo je riječi o interesovanju njemačkih kompanija za investiranje u Crnu Goru, posebno u oblasti trgovine i energetike.

„Vlada ima nulti stepen tolerancije na monopole i korupciju. Crna Gora mora biti ekonomija 21. vijeka koja je otvorena za kredibilne investitore sa ekspertizom i iskustvom“, istakao je Spajić.

Spajić je ambasadorima poručio će na vanjskopolitičkom planu Crna Gora biti pouzdana saveznica NATO i proaktivna buduća članica Evropske unije.

„Gradimo mostove saradnje za evropsku budućnost Crne Gore“,  zaključio je on.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA