Spajić: Crna Gora se obavezala da osudi sve zločine počinjene na ovim prostorima

Crna Gora se obavezala da osudi sve zločine počinjene na ovim prostorima, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

On je to poručio na konferenciji za novinare u Briselu, nakon što je Crna Gora na međuvladinoj konferenciji (IGC) Crne Gore i Evropske unije (EU) dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Na pitanje novinara iz Hrvatske, zašto Crna Gora, kada joj se otvara evropski put otvara dijalog o Drugom svjetskom ratu i najavljuje usvajanje rezolucije o Jasenovcu, odgovorio da je Crna Gora multietnička, multikonfesionalna država sa svim predstavnicima različitih naroda u parlamantu koji imaju potrebu da izguraju neke rezolucije koje su bitne za njihov politički korpus i narode ili religije kojima pripadaju.

Kazao je da u proceduri ima preko 40 rezolucija.

„Imamo momentum poslije Rezolucije o Srebrenici. Ušli smo u korpus rezolucija koje nas skreću sa nekih tema – i ekonomije i vladavine prava. Ali glasajući za Rezoluciju o Srebrenici negdje smo se obavezali da osudimo sve zločine počinjene na ovim prostorima“, rekao je Spajić.

Dodao je da će Crna Gora osuditi zločine u kojima je učestvovala.

„Treba da osudimo aktivnosti iz 90- ih i sa Hrvatskom treba da imamo najbolje odnose“, rekao je Spajić.

Na pitanje da li će rezolucija o Jasenovcu biti na dnevnom redu Skupštine u petak, odgovorio je da za to treba pitati parlament, jer on ne učestvuje u radu parlamenta.

foto: gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA