Spajić – Ajnhorst: Crna Gora je kohezioni faktor u regionu, imate našu podršku

Usaglašavanje vanjske i bezbjednosne politike Crne Gore sa politikom Evropske unije važan je aspekt procesa pridruživanja i potvrda pune posvećenosti Crne Gore integracionom putu, poručeno je na sastanku predsjednika Vlade Milojka Spajića sa direktorkom za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Ajnhorst.

Kako je saopšteno iz Vlade, sagovornici su razmijenili mišljenje o napretku u pogledu ispunjavanja mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja i saglasili se da postoji momentum u politici proširenja Evropske unije koji bi Crna Gora i zemlje Zapadnog Balkana mogle iskoristiti.

„Crna Gora je spremna da se uhvati u koštac sa najvećim izazovima u pogledu ispunjavanja mjerila za poglavlja 23 i 24. Vlada i Parlament su u prethodnom periodu pokazali odlučnost da efikasno i uz potrebnu većinu donose najvažnije odluke” poručio je premijer.

Direktorka za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajnhorst kazala je, kako navode, da se u Briselu već prepoznaju pozitivni impulsi koji dolaze iz Crne Gore, te da je u tom smislu neophodno zaokružiti aktivnosti koje se tiču deblokade pravosuđa kako bi se stvorili uslovi za jačanje vladavine prava i dalji napredak ka Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, premijer je informisao i o glasanju za izbor nedostajućih članova Sudskog savjeta.

„Uskoro očekujemo i nove pozitivne vijesti iz Skupštine” poručio je on.

Iz Vlade su kazali da je na sastanku ocijenjeno da postoji prostor za jačanje saradnje Crne Gore i Evropske unije u oblasti borbe protiv hibridnih prijetnji, te da je ocijenjeno da će Regionalni centar za sajber bezbjednost sa sjedištem u Podgorici imati bitnu ulogu u izgradnji otpornosti sistema na ovakve uticaje.

Važnim je, takođe, ocijenjeno i unaprjeđenje saradnje u oblasti odbrane, te istaknut značaj članstva Crne Gore u NATO-u.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o aktulenim prilikama u regionu i ocijenili važnim da Crna Gora kao kohezioni faktor nastavi da doprinosi očuvanju stabilnosti i saradnje na Zapadnom Balkanu.

„Podržavamo Crnu Goru i želimo vam uspjeh na planu ispunjavanja programa vaše Vlade“, poručila je Ajnohrst Spajiću koji boravi u prvoj radnoj posjeti Briselu.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA