Šole: Novo rukovodstvo Crne Gore da se fokusira na borbu protiv korupcije

Savjetnik u Stejt Departmentu Derek Šole rekao je da novo rukovodstvo u Crnoj Gori treba da se koncentriše na reforme u oblasti vladavine prava, posebno na zaustavljanju organizovanog kriminala i korupcije. Šole je to rekao tokom saslušanja o ocjenjivanju američke politike prema Zapadnom Balkanu, pred Komitetom za spoljnu politiku Senata.

Šole je istakao kako se nada da će ishod nedavnih predsjedničkih izbora pomoći da se prevaziđu razlike u Crnoj Gori.

„Crna Gora je vrijedan saveznik u NATO i nadamo se da će ishod nedavnih predsjedničkih izbora pomoći da se prevaziću razlike u Crnoj Gori“, rekao je Šole. 

Saslušanju prisustvuje i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.  

„U Crnoj Gori shvataju potrebu da se ubrzaju reforme radi evropske budućnosti. Nedavno je izabrano nekoliko sudija Ustavnog suda, potrebno je izabrati preostalog sudiju. Nedavn predsjednički izubori prošli su glatko. Nadamo se da će izbori 11. juna biti slobodni i fer, i da će lideri u Crnoj Gori čuti glas naroda i ubrzati reforme“, rekao je Eskobar.

Na pitanje senatora Pita Riketsa šta se može uraditi da se Crna Gora udalji od Vladimira Putina i Rusije, Šole je istakao da je Crna Gora dobar NATO partner. 

On je rekao da je novi šef države Jakov Milatović ubjedljivo pobijedio, da je Crna Gora sankcije Rusiji uvodila još od 2014. godine i da se novi predsjednik javno obavezao da će nastaviti sa takvom politikom prema Rusiji.

„Oni su domaćin NATO vježbe baš sada, dok mi govorimo. Oni su dobar partner, a pokret koji vodi novi predsjednik Milatović mi vidimo kao simbol smjene generacija u Crnoj Gori. Baš večeras izaslanik Eskobar putuje na inauguraciju u Podgoricu“, kazao je Šole.   

Senator Tim Kejn naglasio je da u Južnoj Americi djeluju albanske mafijaške bande, koje švercuju kokain, ali ne samo albanske bande, nego i druge. On je pitao šta se može uraditi da se dođe do boljih rezultata u toj oblasti. 

Eskobar je rekao da SAD pomažu zemljama regiona u borbi protiv organizovanog kriminala, te da problem šverca droge između Južne Amerike i Evrope nije samo vezan za albanske bande, nego je to generalno problem u regionu. Istakao je, međutim, kako su rezultati zasad zadovoljavajući, te da se očekuje da borba protiv kriminala bude unaprijeđena.

Kako je istakao senator Džim Riš, važno je naglasiti pitanje energetske bezbjednosti u regionu, posebno ukoliko se zna da postoji istorijska zavisnost od Rusije. On je rekao kako Bajdenova adminisracija koristi sankcije u BiH, posebno kada je u pitanju borba protiv korupcije.  

„Gdje korupcija postoji, SAD rade na tome da spriječe korupciju dok Rusija i Kina koriste korupciju za prošire svoje interese“, rekao je Riš. 

Senator Bob Menedez rekao je da Srbija može da se oslobodi Putinove taktike da energetske resure koristi kao oružje, te da treba pomoći regionu da se oslobodi ruskog uticaja.

Šole je rekao da korupcija predstavlja jedan od ključnih problema širom regiona, a na pitanje o nedavnom članku u „Njujork Tajmsu“ o vezama srpske vlasti i huligansko-kriminalnih grupa on je rekao da misli kako se radi o navodima koji imaju osnovu, ali da detalje tek treba provjeriti. 

Eskobar je naglasio da je opasnost malignog kineskog uticaja vidiljiva širom regiona, ali posebno u Srbiji. 

„Mi smo sa njima razgovarali i ponudili im dobre alternative, sada je u Srbiji veliki broj američkih kompanija“, rekao je Eskobar, ističući da treba agresivnije promovisati američki biznis u regionu. 

Naglasio je da za sve zemlje regiona važi da je bitno uskladiti se sa pravilima EU kada su pitanju strane investicije.

Izvor: RTCG

Foto: Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA