Šolc: Budućnost regiona je u EU, nastavite sa reformama

Evropska unija kompletna je jedino sa Zapadnim Balkanom i zemlje tog regiona trebalo bi da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc danas na otvaranju samita Berlinski proces. Premijer Milojko Spajić učestvuje danas na samitu Berlinskog procesa u Berlinu, na poziv kancelara Njemačke.

 

Njemački kancelar Olaf Šolc domaćin je liderima šest država Zapadnog Balkana na samitu Berlinskog procesa o uspostavljanju bližih veza sa Evropskom unijom (EU).

Ističe da svi znaju koliko je region Zapadnog Balkana još uvijek opterećen sukobima iz prošlosti, kao i da je vrijeme da se oni prevaziđu i da se region okrene prema budućnosti.

„Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. I dalje sam uvjeren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put – potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredilježeni smo rješavanju bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže“, rekao je Šolc.

Istovremeno, on je pohvalio deblokadu CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, jer to, rekao je, omogućava aktiviranje nekoliko drugih sporazuma, poput sporazuma o radnim dozvolama i rutama e-trgovine.

„Deblokada CEFTA sporazuma nije jedina odluka koju donosimo danas. Potpisaćemo i dva dokumenta koji će ljudima olakšati svakodnevni život, prvi, novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište, temeljni dokument za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući i socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU“, rekao je Šolc.

foto:RTCG/arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA