Smolović: Nadamo se da BS neće podleći ucjenama

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kaže da nikada nije zabilježen ovakav pokušaj rušenja jedne lokalne vlasti kao što to čine neke partije parlamentarne većine na državnom nivou, koje, kako tvrdi, ucjenjuju Bošnjačku stranku da napusti vladajuću koaliciju u ovom gradu i tako izazove vanredne lokalne izbore.

Međutim, kako je rekao za „Dan“, politička situacija u Bijelom Polju je stabilna.

– Dobili smo povjerenje građana na redovnim lokalnim izborima 2022. godine i od tada u koaliciji sa tradicionalnim političkim partnerima realizujemo izborni program, i to posebno u dijelu investicionih aktivnosti koje zavise od nas – rekao je Smolović, koji je i član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista.

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević nedavno je izjavio da je bio protiv ulaska Bošnjačke stranke u Vladu dok ne revidiraju svoj odnos sa DPS-om. On tvrdi da su im iz BS-a saopštili da će do kraja godine napustiti koaliciju sa DPS-om u Bijelom Polju.

– Ukoliko to ne urade, premijer Spajić ima obavezu da inicira smjenu ministara iz Bošnjačke stranke – kazao je Knežević i dodao da ostaje da se vidi hoće li Bošnjačka stranka održati riječ, ali i hoće li to uraditi predsjednik Pokreta Evropa sad i premijer Milojko Spajić.

Na drugoj strani, Smolović, koji nema primjedbi na koalicionu saradnju sa BS-om, podsjeća da je državna vlast Ustavom odvojena od lokalne vlasti i da zbog toga postoje i odvojeni izbori – parlamentarni i lokalni.

– Nije zabilježeno da se vlast mijenja neprincipijelnim ucjenama. Odnosi sa svim koalicionim partnerima, pa i sa Bošnjačkom strankom, funkcionišu više nego korektno, što su i oni potvrdili u više navrata i javno na sjednicama lokalnog parlamenta. Izgleda da sada nekome smeta dinamičan i skladan razvoj Bijelog Polja, pa bi da pokušaju sa nekim eksperimentima kao u Beranama i Budvi, koji očito ne funkcionišu. Siguran sam da građani Bijelog Polja i partiije koje ih većinski zastupaju u aktuelnoj koalicionoj većini takve eksperimente neće dozvoliti – naveo je Smolović.

On ističe da u bjelopljskoj lokalnoj samoupravi očekuju da će vlast funkcionisati za dobro građana do kraja mandata i da Bošnjačka stranka neće podleći pritiscima i izaći iz koalicije. Smatra da je sadašnja opštinska vlast postigla značajne rezultate.

– Svake godine asfaltiramo dvadesetak kilometara puteva, rekonstruišemo sportsku dvoranu i završavamo treću fazu sportsko-rekreativnih terena na lokaciji Otoka. Već smo probili trim-stazu na brdu Obrov, ugovorili rekonstrukciju atletske staze… Završili smo i fasade na zgradi Opštine, a sada ugrađujemo filtere za prečišćavanje vazduha na svim opštinskim i državnim kotlarnicama, da bi vazduh bio čistiji. Na obali Lima se radi utvrda sa šetalištem, a u toku je i tender za kolektor. Vjerujemo da ćemo do 2026. realizovati sve obećano i još mnoge aktivnosti iznad obećanog. U oktobru 2026. godine, kada su planirani redovni lokalni izbori, građani će reći koliko smo opravdali njihova očekivanja – zaključuje Smolović.

Jedna smo od najažurnijih lokalnih uprava

Predsjednik Opštine Bijelo Polje kaže da su mnoga obećanja data građanima već ispunjena i da će do kraja mandata ispuniti svako koje je do njih.

– Optimizujemo i digitalizujemo rad Ošptine, a samo za sport budžet prelazi milion eura i definitivno je najveći na sjeveru države. Redovno isplaćujemo premije poljoprivrednicima, socijalna davanja, ali i pomažemo škole i vrtiće, Dom zdravlja, Dom starih, što nije naša primarna nadležnost i obaveza. Sigurno smo jedna od najažurnijih lokalnih uprava u Crnoj Gori – naglašava Smolović.

Foto: Srđan Boljević/DAN

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA