Skupština poništava Đukanovićev ukaz?

Dio poslanika Skupštine Crne Gore predložiće parlamentu da donese odluku kojom se ukaz predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o raspuštanju 27. saziva Skupštine proglašava ništavim, saznaje „Dan“ iz više izvora.

Ovaj predlog trebalo bi uskoro da se nađe na stolu predsjednice Skupštine Danijele Đurović, a predlagači se pozivaju na Ustav, odnosno na član 82 stav 1 tačka 3.

– Utvrđuje se da su Ukaz o raspuštanju 27. saziva Skupštine Crne Gore broj 01-226 od 16. marta 2023. i Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore broj 01-235 od 17. marta 2023. koje je donio predsjednik Crne Gore ništavni i bez pravnog dejstva. Odluka stupa na snagu danom donošenja. Odluka će biti objavljena u Službenom listu Crne Gore – navodi se u predlogu odluke.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je vanredne parlamentarne izbore za 11. jun ove godine, a ta odluka je donijeta dan nakon što je, pozivajući se na Ustav, donio ukaz o raspuštanju aktuelnog saziva Skupštine.

Đukanović je donio tu odluku nakon što aktuelna skupštinska većina nije uspjela da formira novu niti da rekonstruiše postojeću vladu Dritana Abazovića, kojoj je u avgustu prošle godine izglasano nepovjerenje.

On je tada na pres-konferenciji rekao da su svi svjesni duboke krize do koje je došlo neodgovornošću aktuelne političke većine“.

Parlamentarnu većinu čine Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA, koji su na izborima u avgustu 2020. Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista poslije tri decenije vlasti poslali u opoziciju.

Obrazlažući odluku, Đukanović je naveo da je donijeta u skladu sa Ustavom.

Istovremeno, Đukanović je objasnio da je ispoštovao odredbe Zakona o predsjedniku koji je u decembru prošle godine usvojila parlamentarna većina, a koji on smatra neustavnim.

– Taj zakon je dio pravnog sistema, šta god ja o njemu mislio. Oni koji su ga kreirali stvorili su neka neustavna rješenja. U ukazu se zakon ne pominje, pozvao sam se direktno na član 92 Ustava – rekao je Đukanović.

Pomenutim zakonom su ustavna ovlašćenja predsjednika u dijelu predlaganja mandatara prenijeta na Skupštinu. Iako ga smatra neustavnim, Đukanović je odluku o raspuštanju Skupštine donio na dan kada je na osnovu tog zakona isticao rok da parlamentarna većina formira novu vladu.

Abazović pozvao poslanike da stvar uzmu u svoje ruke

Reagujući na Đukanovićev ukaz o raspuštanju Skupštine, poslanici parlamentarne većine predali su Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti te odluke.

Do tada od tog suda traže da naredi obustavu svih radnji koje proizilaze iz ukaza o raspuštanju parlamenta.

Parlamentarna većina je ocijenila da Đukanovićev ukaz predstavlja „oblik klasične samovolje pojedinca“.

I premijer Dritan Abazović, čijoj je vladi u avgustu izglasano nepovjerenje, smatra da je ta Đukanovićeva odluka neustavna.

– Pozivam poslanike Skupštine da pitanje skraćenja sopstvenog mandata uzmu u svoje ruke – rekao je Abazović na konferenciji za novinare i pozvao Ustavni sud da reaguje.

Izvor, foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA