„Skupština ne može odobriti ukaz predsjednika države“

Rok za podnošenje izbornih lista u susret parlamentarnim izborima ističe 16. maja. No, sve češće u javnosti se govori o odgađanju izbora. Dok se iz Skupštine ne oglašavaju, sagovornici Dnevnika TVCG poručuju da to pravno ne bi bilo moguće.

Partije imaju još 21 dan da predaju izborne liste zaparlamentarne izbore. Iako do danas nije predata nijedna, izborni kalendar je precizan, objašnjava član Državne izborne komisije iz CGO-a, Damir Suljević.

„Taj rok je počeo teći 7. aprila ove godine i izborne liste se mogu predati do 16. maja u ponoć. Dakle, do tada možemo očekivati informaciju ko je sve predao izborne liste, a nakon toga će se pristupiti i utvrđivanju izbornih lista, o kojima moramo odlučivati u DIK-u, po podnošenju, u roku od 72 časova“, objašnjava Suljević.

Uprkos ovim rokovima, u javnosti se sve češće može čuti ideja o odgađanju parlamentarnih izbora, uz argument da je predsjednik Milo Đukanović neustavno raspustio parlament i zakazao izbore. Osim URA, po ovom pitanju se zvanično ne oglašavaju druge partije. No, iz civilnog sektora poručuju da ne bi bilo dobro ponoviti grešku iz prošle godine, kada su neustavno odgođeni lokalni izbori.

„Pokazalo se da crnogorski političari bivaju kreativni kada je u pitanju zaštita sopstvenih interesa i smišljanje ad hoc rješenja. Vrlo je lako naći još jedan razlog zašto odgoditi izbore, da li je to turistička sezona, borba protiv mafije ili neki drugi, slični razlozi, međutim, svodi se na to da je u pitanju još jedan postupak koji predstavlja podrivanje demokratije“, kaže Biljana Papović iz CDT-a.

Skupština, navode sagovornici TVCG, ne može oboriti ukaz predsjednika, jer tako zauzima poziciju koja pripada Ustavnom sudu. No, pitanje je da li je ta opcija isključena u potpunosti.

„Da li je pravno moguće, to je pitanje, ali ono što smo do sada kroz iskustvo naučeni jeste da u ovoj državi ne postoji pravno moguće i pravno nemoguće, već da se pristupa pravu onako kako odgovara određenim strukturama unutar političke većine“, ocijenio je Suljević.

Papović ističe da ovaj postupak nije pravno moguće sprovesti u ovom momentu.

„Nadamo se da novoizabrani predsjednik Jakov Milatović neće ići ovim putem i da će odoljeti pritiscima i prekinuti ove nedemokratske prakse, kako bismo konačno išli ka vladavini prava“, kaže Papović.

A kako će ko nastupati na predstojećim izborima, još se drži u tajnosti. Za sada su koaliciju najavili samo Demokrate i URA.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA