Skoro 80 odsto mladih želi da Crna Gora postane članica EU, 55 odsto podržava članstvo u NATO

Skoro tri petine mladih (78,7 odsto) želi da Crna Gora postane članica Evropske unije, dok 55,2 odsto podržava članstvo u NATO, pokazalo je istraživanje agencije DeFacto.

Evropska unija je najčešći odgovor (46,7 odsto) na pitanje mladima sa kojom državom ili zajednicom država Crna Gora treba da ima najtješnje političke i ekonomske odnose.

U okviru projekta finansiranog od strane Evropske unije, u novembru ove godine, agencija DeFacto sprovela je istraživanje stavova mladih u Crnoj Gori (18-35), sa posebnim fokusom na njihove medijske navike.

Mladi ljudi u Crnoj Gori najčešće koriste društvene mreže u poređenju sa drugim medijima, ali se o političkim pitanjima najčešće informišu sa internet portala (40,2 odsto), a zatim Fejsbuka (19,7 odsto) i televizije (16,4 odsto).

Više mladih vjeruje da se medijima ne može vjerovati, nego da im se može vjerovati.

Upitani ko je odgovoran za rat u Ukrajini, 33,6 odsto mladih je odgovorilo Sjedinjene Države, 27,1 odsto je odgovorilo Rusija, dok 16,8 odsto kao krivca vidi Ukrajinu.

Da bi se istražio uticaj dezinformacija na društvenim mrežama, u okviru istraživanja je sproveden  svojevrstan eksperiment, u okviru kog su grupama ispitanika pokazivani određeni sadržaji, a nakon toga ispitivane promjene u njihovim stavovima. 

„Istraživanje i eksperiment su empirijski pokazali da lažne vijesti i dezinformacije zaista utiču na stavove mladih i njihovu percepciju aktuelnih političkih pitanja, i to tako što pojačavaju već formirane stavove o društvenim pitanjima dodatno otežavajući razumijevanje i kompromis“, kazala je Olivera Komar iz Agencije DeFacto.

Foto: CDT

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA