Sjednica odavno nema, građani ispaštaju

Blokada Skupštine, neizbor predsjednika i izvjesno neodržavanje redovnog zasjedanja u vrijeme kako je propisano pokazatelj su koliko su partijski i lični interesi dominantni u odnosu na javni interes i poštovanje pravnog poretka, kazao je za Portal RTCG advokat Veselin Radulović. Programski direktor NVO Uzor Marko Pejović istakao je da je izgleda od sazivanja sjednice Skupštine bez predsjednika mnogo važnije da poslanici primaju plate za svoj nerad.

„Blokada Skupštine, neizbor predsjednika Skupštine i izvjesno neodržavanje redovnog zasjedanja na način i u vrijeme kako je propisano još jedan je pokazatelj koliko je crnogorsko društvo zarobljeno partitokratijom i koliko su partijski i lični interesi dominantni u odnosu na javni interes i poštovanje pravnog poretka“, kazao je Radulović. 

Istakao je da na djelu ponovo imamo partijska uslovljavanja, ucjene i trgovinu i sve je opet podređeno zadovoljenju partijskih apetita i želja za funkcijama na kojima opet treba izabrati nesposobne i neodgovorne partijske kadrove.

„Formiranje Vlade usporeno je ne zbog neslaganja oko programskih principa, nego zbog nemogućnosti da se zadovolje apetiti svih onih koji žele da budu dio izvršne vlasti i dio državne uprave po dubini kako bi imali više mogućnosti da te pozicije koriste u partijskom i ličnom interesu“, kazao je Radulović. 

Naveo je da takav razvoj događaja djeluje pogubno za crnogorsko društvo i istovremeno potpuno zaustavlja proces evropskih integracija koji je bio ugrožen i čak i kada je Skupština zasijedala.

Programski direktor NVO Uzor Marko Pejović kazao je da se u prethodnom periodu namalo puta događalo da se ova odredba Ustava koja se odnosi na Skupštinu ne poštuje, pa i kad je bila politička stabilnost, te da to ne bi komentarisao.

„Mnogo važnije je da poslanici primaju plate za svoj nerad, pitanje zakona koji čekaju da budu izglasani itd“, kazao je Pejović. 

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA