Situacija u Šavniku pokazala sve anomalije crnogorske političke scene

Situacija u Opštini Šavnik je, prema riječima poslanika i članova skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, pokazala sve anomalije crnogorske političke scene i nedostatke izbornih procesa.

Opozicioni DPS najavio je da će napustiti Odbor ukoliko Vlada ne povuče odluku o prinudnoj upravi. Predsjednik države Jakov Milatović odlučio je da ne raspiše nove izbore, pa se rasplet situacije u Šavniku za koju se međusobno optužuju vlast i opozicija, se ne nazire.

“Činjenica je da Opština Šavnik nije u zakonskom roku ispunila zahtjeve Vlade, što je rezultiralo uvođenjem prinudne uprave”, kaže poslanica vladajuće koalicije Simonida Kordić.

Nakon toga smo, dodaje, imali pokušaj izbjegavanja te Vladine mjere.

„Do toga je došlo upravo zbog problema sa biračkim spiskom i zbog činjenice da su odredjena zakonska rješenja omogućila tzv. izborni turizam i naravno negodovanje građana Šavnika da o njima odlučuju ljudi koji tu ne žive. Ali, kažem osvjetlilo je one pravne praznine ili sukobe unutar samog zakonodavstva, zbog čega je moglo da se desi nešto ovako apsurdno”, istakla je Kordić.

Izražavajući zabrinutost zbog situacije u Šavniku, koju karakteriše kao “pravnu hajdučiju”, poslanik DPS-a Nikola Rakočević ukazuje na nedostatak poštovanja pravnih procedura i pravnog poretka.

„I to će svi pravnici u Crnoj Gori potvrditi, siguran sam narednih dana. Nadam se da će institucije države Crne Gore imati odgovor na pokušaj nasilnog zauzimanja vlasti od strane Vlade Crne Gore i političkih partija koje formiraju Vladu, jer je Vlada politički organ i kad ona nasilno preuzme vlast u jednoj Opštini, ona to radi za račun političkih subjekata”, kazao je Rakočević.

Iz Centra za demokratsku tranziciju ukazuju da, nedemokratska dešavanja poput onih u Šavniku, služe da bi se zadovoljili politički interesi.

„Prosto tako funkcioniši naše institucije i naša država. Ova posljednja zavrzlama zapravo jeste indikator koliko ovoj državi treba EU, pravna država, vladavina prava, a sve ovo što se dešavalo posljednjih desetak dana oko Šavnika, to nije. To je jasno evidentno da su rješenja pravljena da se zadovolje politički interesi, a ne da se ide ka rješenju koje nije nimalo lako u ovim okolnostima”, istakao je izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica.

Reforme u izbornom zakonodavstvu i jačanje vladavine prava postaju ključni koraci ka izgradnji stabilnog političkog sistema koji će odgovarati potrebama i interesima građana, saglasni su sagovornici Gradske televizije.

Foto: RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA