Sindikat Željezare NSD-u: Smetamo jer nismo htjeli vaše članske karte

Iz Sindikalne organizacije Željezare odgovorili su na saopštenje Nove Srpske demokratije (NSD) Nikšić.

Tvrde da ta organizacija u sadašnjem sastavu nikad nije bila politička ali je, naglasili su, “najveći problem što nisu htjeli da budu “potrčko” NSD-a.

“Ljude koji su se svim srcem borili protiv onoga što je radio DPS ovako nazivate i nazivate nas kriminalcima, treba da vas je sramota. Kažete da smo nelegitimni? A da li smo bili legitimni kad je sindikat trebao da dočekuje vašeg predsjedničkog kandidata na kapijama Željezare? Kada ste od našeg predsjednika tražili da govori na vašim skupovima? Imamo pristupnice, ali je problem što nijesmo htjeli vaše članske karte”, navode iz Sindikata Željezare u reagovanju.

U fabrici je, tvrde “ teror i Goli otok” koji sprovodi direktorica, aludirajći da je iz NSD-a.

“Jedina svijetla tačka je ministar Saša Mujović koji pokušava da nam pomogne, iako vi svim silama pokušavate da nas uvedete u stečaj. Nijesmo mi pozivali radnike Željezare da im dostavljaju spiskove već vaši predsednici Odbora direktora. Ova fabrika je uništena u prethodnom periodu dok je DPS bio na vlast, a vi ste kad je kupljena htjeli da napravite vašu političku ćeliju. Sve što je DPS loše radio vi ste preuzeli, samo gore. Jer je falsifikat uvijek gori od originala.Nikad je ne bi ni kupili da ste se vi pitali, kupljena je zahvaljujući bivšem premijeru, a do sada opstala zahvaljujući sadašnjem ministru”, ističu iz željezarinog sindikata.

Tvrde i da ta organiacija nije zapošljavala u Željezari već da je konkurs bio javan.

“Izađite sa svim imenima i tamo ćete naći 15-tak srodnika radnika Željezare. A šta je sa ostalima? Ko su ljudi koji su bili u DPS, a sad su kod vas na visokim funkcijama i u EPCG i u Željezari? Ali pošto evo kažete da mi lažemo evo vam poštena ponuda. Mi kažemo da je vaš predsjednik Milutin Đukanović tražio da kad prvi radnici uđu u fabriku, ugasimo sindikat. Tražio je spisak radnika, citiramo ga: Donijećeš mi spiskove, nemoj mi DPS-ovce.“ Preko izvršne direktorice tražio da se oformi novi sindikat, da bude „njen“ predsjednik. Ona mu je to ponudila u ime Milutina Đukanovic. Neka „vaš“ spasioc energetskog sektora izađe pred cijelom crnogorskom javnošću i neka kaže da je spreman da podnese ostavku ako se pojave dokazi. Smije li ? I na kraju ovaj sindikat je samo ćelija porodica radnika Željezare, koji sigurno nije savršen, ali nije kriminalni. Zbog laži kojima smo vjerovali „vašem“ spasiocu smo imali problema sa radnicima. Ovom prilikom im se javno izvinjavamo.Umjesto da se bavite razvojem kompanije i kako da se ovdje riješe probleme vi se bavite Sindikatom i kako da što više ugnjetavate radnike. Samo se u Boga i u ministra Mujovića nadamo da ćemo do 28. juna imati rešenje, da će nas spasiti od vašeg zla. Vi kažete da brinete za građane ove države i za radnike? Pa hoćete da im svim silama poništite Kolektivni ugovor. Nije to naš Kolektivni već 300 porodica radnika Željezare. Neka zna cijela Crna Gora šta vi radite, pa to nije radio niko prije vas. One koji su zaslužni za trenutno stanje u Željezari stigle ga suze djece radnika Željezare. I na samom kraju molim vas ne prepucavajte se preko naših leđa, da ubirate sitne političke poene. Mi samo hoćemo da radimo, ali nam vi to ne dozvoljavate”, zaključuju u reagovanju.

foto:ilustracija/RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA