Senatori Marfi i Piters dolaze u Crnu Goru: Ima još posla na putu ka EU

Američki senatori Kris Marfi i Gari Piters posjetiće Crnu Goru u okviru regionalne turneje na Zapadnom Balkanu a prema Marfijevoj ocjeni, iako je bilo napretka na crnogorskom putu ka EU, ima još dosta toga da se uradi.

Marfi i Piters su posjetu regionu počeli na Kosovu, a potom nastavljaju prema Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. 

Uoči posjete, Marfi se osvrnuo na prilike u regionu. 

„Nikada ne možemo uzeti mir na Balkanu zdravo za gotovo, a naša posjeta dolazi u ključnom trenutku za mnoge od ovih zemalja. Iako je bilo dobrog napretka ka normalizaciji između Srbije i Kosova, kao i kod Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore na putu pristupanja EU, još toga ima da se uradi. Senator Piters i ja ćemo poslati snažnu poruku da Sjedinjene Države pomažu u održavanju regionalne stabilnosti i podržavaju put ka evropskim integracijama. Ovo će biti moje šesto putovanje u region od kada sam stigao u Senat, i imao sam sreću da razvijem bliske odnose sa mnogim liderima, i radujem se ponovnom susretu sa njima ove sedmice“, rekao je Marfi.

Posjeta dvojice senatora regionu dolazi i nekoliko dana nakon što je Komitet za spoljne poslove američkog Senata održao sjednicu o politici Vašingtona na Zapadnom Balkanu. 

Na toj sjednici, savjetnik u Stejt Departmentu Derek Šole rekao je da novo rukovodstvo u Crnoj Gori treba da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava, posebno na zaustavljanje organizovanog kriminala i korupcije. Specijalni izaslanik SAD za region Zapadnog Balkana Gabrijel Eskobr kazao je da da je novi šef države Jakov Milatović ubjedljivo pobijedio, da je Crna Gora sankcije Rusiji uvodila još od 2014. godine i da se novi predsjednik javno obavezao da će nastaviti sa takvom politikom prema Rusiji.

Izvor: RTCG

Foto: Vlada Kosova

NIKŠIĆ PROGNOZA