Šehović: Logično da Spajić bude mandatar, SD pruža ruku za proevropsku i pro-NATO vladu

Predsjednik Socijaldemokrata (SD) kazao je da Crnoj Gori potrebna stabilna vlada i da je od brojeva važniji konsenzus oko evropskih i pro-NATO vrijednosti.

„Dug i korektan razgovor o mandataru i karakteru buduće vlade. SD smatra da je pod hitno potrebna vlada, pošto nismo imali vladu s punim kapacitetom. Nije nam potrebna bilo kakva vlada, već stabilna vlada. Preduslov za tu vrstu stabilnosti nije u brojevima, već u vrijednosnom konsenzusu koji bi nužno bilo postići u parlamentu. Zagovaramo većinu koja bila okupljena oko proevropski i pro-NATO vrijednosti. To bi morala da bude većina koja ne bi imala dilemu da li se aktivnosti Rusije u Ukrajini mogle okarakterisati agresijom, da li je na pravoj strani istorije Ljubo Čupić, da li su haški osuđenici ratni zločinci ili heroji“, rekao je Šehović novinarima nakon konsultacija kod predsjednika Jakova Milatovića na Cetinju.

To bi, kako je kazao, bio potreban uslov za formiranje stabilne političke vlade. „Sve suprotno od toga predstavljalo bi avanturizam. Dakle, od brojeva je važniji konsenzus. Nismo zagovornici pravljenja većine pošto-poto“, poručio je on.

Kad je riječ o mandataru, kazao je da su u SD-u svjesni da bi, ako već neko nije obezbijedio podršku većine za koncept koji zagovara, bilo logično da nosilac liste koja je zavrijedila najveću podršku bude mandatar.

„Logično je da gospodin Spajić bude mandatar. To ne znači da će bilo ko pa i on imati blanko podršku“, istakao je. „Ako Spajić bude suštinski na stanovištu da nam je potrebna proevropska i pro-NATO vlada, onda u tom slučaju u SD može imati kvalitetnog sagovornika. Ako to ne želi, ako želi antievropsku vladu, onda je to put u nestabilnost. U tom slučaju ne vidimo potrebu za razgovorima o budućoj vladi. Pružamo ruku za proevropsku i pro-NATO vladu, ko to želi može biti naš sagovornik“, kazao je Šehović.

Sastanku kod Milatovića su, osim Šehovića, ispred SD-a prisustvovali i funkcioneri te partije Miloš Čelanović i Nihad Canović.

Šef države danas je razgovarao sa predstavnicima Građanskog pokreta URA, a sastaće se i s predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP) i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Milatović se juče sastao s funkcionerima Demokrata, Bošnjačke stranke (BS) i Demokratske narodne partije (DNP), a prekjuče s predstavnicima Pokreta Evropa sad (PES), Demokratske partije socijalista (DPS) i Nove srpske demokratije (NSD).

foto/video:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA