SDP: Evropska praksa govori da predsjednik ne može biti član partije

SDP Crne Gore pripremio je analizu svih evropskih zemalja u kojima se, kao i u našoj državi, predsjednici država biraju direktno na izborima. Analiza je pokazala da je u gotovo svim evropskim državama predsjedniku zabranjeno da obnaša partijske funkcije ili čak da bude običan član partije, navodi se u saopštenju te partije.

Kako kažu, tako je u Finskoj, Austriji, Irskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Litvaniji.

„U Sloveniji to nije stvar zakona, već demokratske prakse i pristojnosti. Slične zakone imaju i zemlje koje ne biraju direktno predsjednika na izborima, već u skupštini, poput Njemačke i Italije“, kažu iz SDP.

Naveli su da od zemalja regiona, samo Srbija ima suprotnu praksu i tamo predsjednik ima partijsku funkciju i moć.

U SDP-u ističu kako poštuju predsjednika, njegovu funkciju i činjenicu da je za većinu građana Crne Gore on dobar izbor.

„On možda i ima dobre namjere, ali za našu kuću su od dobrih namjera važniji dobri zakoni“, kažu iz SDP.

Ističu da nam Evropa pokazuje šta je dobar zakon i praksa.

„Ne postoji zemlja koja ovako bira predsjednika, a da mu poslije dopušta da ostane član partije. Moć jako brzo otkrije kakav je čovjek. Eto, već u prvoj nedjelji naš predsjednik se uključio u kampanju, a sjutra mu možda partijski šef sugeriše i mandatara. Nagledali smo se takvih petljanja zadnjih 30 godina i zato je vrijeme da velike riječi zamjene djela“, naglašavaju u SDP.

Građanima je, dodaju, „puna kapa partijskih poslušnika u javnoj upravi, a kamoli na mjestu predsjednika“.

„Predsjednik mora biti nezavisan od partijske politike i izaći iz članstva. Eto mu prilike da uvede evropsku praksu sad i odmah“, napominju u SDP-u te zaključuju da će, ako to Predsjednik ne prepozna sam, odmah na početku zasijedanja nove Skupštine predložiti izmjene Zakona o Predsjedniku. Time bi se malim, ali simbolički važnim korakom, naša kuća Crna Gora približila Evropskoj uniji“, zaključuju u SDP.

Izvor: Dnevno

Foto: SDP

NIKŠIĆ PROGNOZA