SD: Sporne izmjene medijskih zakona izazivaju zabrinutost

Poigravanje sa medijskim zakonodavstvom izaziva ozbiljan razlog za zabrinutost naročito u konktekstu neophodnosti usvajanja medijskih zakona usaglašenih sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), kao jednog od uslova ubrzavanja procesa pristupanja Crne Gore EU, saopšteno je iz SD-a.

Kako su naveli, kontroverze koje već sada izazivaju sporne izmjene, kojima se smanjuju kriterijumi za izbor direktora Javnog servisa sa dosadašnjih 10 na pet godina iskustva, otvaraju prostor za sumnju i nepovjerenje u one koji su odgovorni za njihovo kreiranje.

“Netransparentnost donošenja ovakvih izmjena u momentu kada je sprovođenje reformi od presudnog značaja za dalji put Crne Gore prema EU, te neophodnost ostvarivanja standarda nezavisnosti i integriteta medija, koje je potrebno postići kroz navedene zakone ukazuju na neozbiljnost političkih aktera oličenih u izvršnoj vlasti”, ističu iz SD-a.

Iz te partije ocjenjuju da ovakvo ponašanje Spajića može biti pogubno ne samo za evropski put Crne Gore, već i dodatno narušiti medijski ambijent, kojem je potrebna podrška u smislu profesionalizacije, poboljšanja standarda zaposlenih u medijima, samoregulacije i razvoja medijskih sloboda.

Foto: SD

NIKŠIĆ PROGNOZA