SD izglasao koaliciju, Šehović podmladio poslaničku listu

Glavni odbor i Predsjedništvo Socijaldemokrata Crne Gore (SDCG) su na danas održanim sjednicama donijeli odluku o koalicionom nastupu sa DPS, SDP, DUA i LP, na parlamentarnim izborima koji će se održati 11. juna ove godine, saopšteno je iz ove partije.

“Nakon sveobuhvatnog i ozbiljnog razmatranja različitih opcija, između ostalog i samostalnog nastupa za koji je partija bila u potpunosti spremna i odavno prikupila više nego dovoljan broj potpisa za podršku listi, Glavni odbor i Predsjedništvo su jednoglasno donijeli odluku o zajedničkom izbornom nastupu sa našim tradicionalnim partnerima”, saopšteno je iz Socijaldemokrata.

Iz te partije su kazali da su na predlog Šehovića jednoglasno izabrali i kandidate za poslanike koji će se u ime SD-a naći na koalicionoj izbornoj listi, a koji su, kako su kazali, “gotovo bez izuzetka mlađi ljudi”.

„Čvrsto insistiram na potrebi dodatnog podmlađivanja i širenja kadrovske ponude Socijaldemokrata na ovim izborima, zbog čega sam predlažio kandidate za poslanike koji gotovo svi dolaze iz reda nove, mlađe, ali već dovoljno afirmisane generacije u partiji, koja izvjesno jeste u stanju da se nosi i sa najvećim političkim izazovima“, poručio je Šehović na sjednici Glavnog odbora.

Šehović je dalje kazao da je ovo samo nastavak politike koju je kao tada novoizabrani predsjednik najavio na partijskom Kongresu održanom prije nešto više od godinu dana pod sloganom „Novi ljudi za novo vrijeme“, na kojem je inače došlo do smjene generacija u rukovodstvu partije.

„Ovakvom inoviranom i podmlađenom listom kandidata za poslanike šaljemo ne samo poruku široke kadrovske ponude kojom raspolažemo, nego i stvaramo pretpostavke za još veću konkurentnost partije u budućnosti, a samim tim i povoljijem izbornom rezultatu naše zajedničke koalicione liste, čiji dio ćemo na parlamentarnim izborima biti”, naglasio je Šehović.

Socijaldemokrate su, kako se dalje navodi u saopštenju, postavile tri važna politička prioriteta na kojima će posebno u daljem periodu insistirati – članstvo u Evropskoj uniji, poboljšanje životnog standarda najšire kategorije stanovništva, kao i očuvanje i jačanje građanskog, sekularnog, antifašističkog i evropskog karaktera naše države, koji je poslednjih godina ozbiljno doveden u pitanje.

Socijaldemokrate su ponovile da građanska Crna Gora, jasno pozicionirana na njenom evropskom i evroatlantskom putu, “nema alternativu”.

“Ta Crna Gora, koju smo zajedničkim snagama mukotrpno stvarali od 2006. godine, mora odnijeti pobjedu na predstojećim izborima. Naša domovina može opstati jedino kao građanska država. Naša država mora ponovo postati kredibilan partner unutar NATO saveza i mora se vratiti na svoj evropski put, na poziciju države koja je, ne tako davno, prije 2020. godine, bila primjer svima u regionu kada su evropske integracije u pitanju”, zaključuju u SD-u.

NIKŠIĆ PROGNOZA