SD Berane: Umjesto kvalitetne muzike, Berane poprište ekstremističkih nastupa

Naš grad, poznat po svojoj bogatoj kulturno-umjetničkoj tradiciji i muzičkoj osviješćenosti, sinoć je svjedočio jednom tužnom događaju koji je potpuno narušio njegovu reputaciju, saopštile su beranske Socijaldemokrate.

„Na festivalu koji je prvobitno zamišljen da evocira uspomenu na slavne dane kulture, umjesto kvalitetne muzike, bili smo svjedoci promocije šovinističkog jednoumlja. Takav nastup, koji je prožet ruralno-nacionalističkom intonacijom, direktno je suprotan vrijednostima koje bi naš grad trebalo da njeguje“, naveli su u saopštenju.

Poručuju da Berane mora biti prepoznato po svom otvorenom i inkluzivnom duhu, gdje svi ljudi različitih konfesija mogu zajedno da žive u harmoniji.

„Stoga je neprihvatljivo da festival koji bi trebalo da bude izraz te harmonije bude iskorišćen za promociju ekstremnih ideologija.Osuđujemo ovaj pokušaj podrivanja onoga što bi Berane moralo da predstavlja – centar kulture i umjetnosti“, navode iz SD Berane.

Kako su kazali, u pitanju je „grozno ali analitički posmatrano, opominjuće stanje svijesti  organizatora festivala, dakle, lokalne samouprave“.

„Za razliku od njih mi ćemo nastaviti da se borimo  za kulturu koja inspiriše, spaja i obogaćuje našu zajednicu a sinoćnjim „izvođačima“ preporučujemo neku drugu, reljefniju lokaciju za svoje performanse“, zaključuju u saopštenju.

NIKŠIĆ PROGNOZA