Šćepanović: Studentski krediti i stipendije za najbolje studente ne smiju biti predmet političke volje

„Crnogorski studenti ponovo se suočavaju s prijetnjom po svoju budućnost, budući da Vlada Crne Gore namjerava izmijeniti Zakon o visokom obrazovanju, prema kojem bi visinu studentskih kredita i stipendija određivala sama Vlada“,navela je u saopštenju Kristina Šćepanović sekretarka za međunarodnu saradnju Savjeta mladih DPS i odbornica u SO Nikšić .

Šćepanović navodi da će „finansijska podrška studentima zavisiće isključivo od „raspoloženja“ premijera Milojka Spajića“.

„Studentski krediti i stipendije za najbolje studente ne smiju biti predmet političke volje. Studenti zaslužuju stabilnost i predvidljivost u finansiranju, kako bi mogli da se posvete obrazovanju, a ne da strepe od toga koliko će Vlada biti „raspoložena“ u datom trenutku“,navela je Šćepanović.

Premijera Spajića pita da li se dok je nedavno boravio u Francuskoj raspitao kako se tu tretiraju studenti.

„U Francuskoj, studenti uživaju široku finansijsku podršku kroz različite oblike pomoći. Pored stipendija koje se dodjeljuju na osnovu socijalnog statusa i akademskog uspjeha, francuskim studentima su obezbijeđeni subvencionisani smještaj, zdravstveno osiguranje, pa čak i povoljniji uslovi za prevoz. Takođe, postoji niz olakšica za studente koji rade uz studiranje, čime im se dodatno olakšava put ka obrazovanju i omogućava da se u potpunosti posvete svojim ciljevima.Gospodine Spajiću, s obzirom na to da ste i sami studirali u Francuskoj, vjerujem da ste te povlastice dobro iskoristili. Nadamo se da ćete isto razumijevanje pokazati i prema crnogorskim studentima, koji imaju jednaka prava na obrazovanje kao i mladi u Francuskoj“, ističe Šćepanović.

foto:DPS  

NIKŠIĆ PROGNOZA