Šatelan: Nismo tu da pišemo zakon, već da pomognemo Crnoj Gori da napravi Nacrt zakona o finansiranju partija

Šefica Odsjeka za zakonodavnu podršku Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) An Liz Šatelan rekla je da oni nijesu tu da pišu zakon, već da pomognu Crnoj Gori da napravi Nacrt zakona o finansiranju političkih parija i izbornih kampanja.

Ona je predstavila ključne preporuke iz preliminarnog mišljenja ODIHR-a i kazala da će raditi na konačnom mišljenju narednih nedjelja.

ODIHR predstavljanje mišljenja
foto: Biljana Matijašević

ODIHR u preliminarnom mišljenju preporučuje da se razmotri proširenje prava na finansiranje iz budžeta, kako bi se time obuhvatile i partije koje nijesu zastupljene u državnom parlamentu ili lokalnim skupštinama, čime bi se omogućilo da i vanparlamentarne i novoosnovane stranke imaju pravo na finansiranje.

Preporučuje se i veća regulacija nenovčanih priloga od privatnih donatora, da postoji spisak zaduženja u godišnjim izvještajima, jer se pojavljuje problem otplate od trećih strana, što je takođe donacija.

ODIHR preporučuje i da se postave granice visine iznosa donacija kako bi se uračunala inflacija, na osnovu nekog oblika indeksacije, a ne apsolutnih iznosa.

Preporuka je i da se definišu članarine i sponzorstva u zakonu kao prilozi, kako bi se spriječilo njihovo korišćenje u svrhu izbjegavanja najvišeg dozvoljenog iznosa donacija.

Foto: Biljana Matijašević/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA