Sat u Budvi otkucava, nema rješenja na vidiku

Budvanski političari i dalje su u pat poziciji oko formiranja lokalne vlasti, rok za konstituisanje parlamenta teče od petka 7. juna i ističe 6. avgusta, ali nakon 7. jula zakazivanje sjednice na kojoj treba da se izabere i njegov prvi čovjek preuzima Vlada. Ako se sjednica ne održi u zakonskom roku, predsjednik Jakov Milatović raspisuje nove izbore, prenose Vijesti.

To proizilazi iz Zakona o lokalnoj samoupravi.

Opštinska izborna komisija proglasila je 7. juna konačne rezultate izbora od 26. maja, koji su juče, 10. juna, objavljeni u Službenom listu.

Sadašnji šef parlamenta Nikola Jovanović ima rok od 15 dana od dana proglašenje konačnih rezultata, odnosno do 23. juna, da zakaže prvu sjednicu novog saziva Skupštine opštine.

Predsjednik OIK-a Đorđe Vujović rekao je da se po Zakonu o lokalnoj smoupravi sjednica Skupštine opštine održava najkasnije u roku od 30 dana.

“Ako se sjednica ne zakaže i održi u zakonom predviđenom roku, odnosno u roku od 30 dana, Vlada najkasnije u roku od 15 dana od dana isteka propisanog roka za sazivanje, odnosno održavanja sjednice, saziva sjednicu SO. Ako se Skupština opštine ne konstituiše u roku od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata, predsjednik Crne Gore raspisuje nove izbore”, rekao je Vujović “Vijestima”.

Prema konačnim rezultatima lista “Budva naš grad – Nikola Jovanović” dobila je podršku 2.671 glasača ili 23,91 odsto i osvojila devet mandata, lista “Demokrate – Ojačaj. Obnovi. Oživi. – Budva Odlučuje – Đorđe Zenović” dobila je 1.194 glasova ili 10,70 odsto (četiri mandata), “Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad – Mladen Mikijelj” dobila je podršku 2.842 birača ili 25,44 odsto, odnosno devet mandata, “Evropa sad – Budva ima šansu – dr Predrag Zenović” imala je podršku 784 birača ili 7,02 odsto (dva mandata), “DPS – Budva može bolje – prof. dr Nikola Milović” 2.228 birača ili 19,94 odsto (sedam mandata), listu “URA – Dr Dritan Abazović – Drugačije!” podržalo je 550 birača ili 4,92 odsto, odnosno jedan mandat, koliko je osvojila i lista “Čist izbor – Petar Odžić – SDP, SD, LP i građani”. Lista “Dr Vujičić Božidar – Za stvarne promjene” i lista Crnogorske evropske partije bile su ispod cenzusa.

Iako postoji izborna matematika da dvije vodeće liste, nekadašnji politički partneri u Demokratskom frontu, Mikijelj i Jovanović naprave vlast, to je sada praktično nemoguće jer i jednima i drugima fali po dva odbornika da bi imali 17 od ukupno 33 koliko broji budvanski parlament.

Jovanović kao koalicione partnere vidi Demokrate, SDP, URA, ali i Demokratsku narodnu partiju (DNP) i Socijalističku narodnu partiju (SNP) koji su u okviru koalicije koju je predvodio Mikijelj (NSD) osvojile po dva odbornička mandata. Jovanovićeva lista, koja je okupila “odmetnute” članove Nove srpske demokratije i imala neformalnu podršku pritvorenog gradonačelnika Mila Božovića, izričita je da pregovore oko formiranja vlasti neće voditi sa svojim doskorašnjim partijskim kolegama, ali ni sa DPS- om.

Imajući u vidu da Mikijeljova koalicija tvrdi da je jedinstvena, te da nema govora da pojedine partije samostalno nastupaju, što je učvršćeno i nedavnim boravkom lidera svih tih partija u Beogradu na Sverspskom saboru, to Jovanoviću ne daje puno šanse da napravi vlast, izuzev da potraži podršku Demokratske partije socijalista.

Upućeni u političke prilike tvrde da Jovanović ne može u potpunosti da računa ni na podršku Demokrata, imajući u vidu da je ta partija sa Novom srpskom demokratijom u Beranama nedavno dogovorila rotaciju na čelnoj poziciji u tom gradu, što je navodno politički dogovor koji je uključio i postizbornu saradnju u Budvi. Međutim, izvor iz vrha DCG rekao je da ne zna za takav dogovor.

Sa druge strane Mikijelj, koji sa Demokratama i PES-om ima “sigurnih 15 odbornika”, ne može da računa na jednog odbornika SDP čiji je lider Petar Odžić je odmah najavio da sa DF-om neće ulaziti u koaliciju, ali da su Jovanoviću otvorena vrata. Dogovor bi možda mogao da bude postignut sa GP URA, ali i tada MIkijelju fali jedan odbornik za većinu u parlamentu.

Nezvanično se pominje da bi Mikijelj tog jednog saveznika mogao da “potraži” među odbornicima DPS-a, od kojih su neki bliski budućoj partiji Duška Markovića. Međutim, u DPS- u tvrde da su jedinstveni.

Jovanović je “Vijestima” kazao da ne isključuje nove izbore ukoliko ne obezbijedi većinu, na kojima će njegova lista “ostvariti još bolji rezultat”.

“Postoji jasna matematička i održiva većina za uspostavljanje vlasti u Budvi i mislim da nas na to obavezuje izborna volja građana. Ukoliko se to ne desi i ukoliko drugi politički subjekti ne pokažu odgovornost i spremnost u tom smislu, onda je moguće ponavljanje izbora. U tom slučaju apsolutno sam siguran da će naša izborna lista ostvariti još ubjedljiviji rezultat i formirati vlast u kojoj tada neće biti mjesta za neke sadašnje potencijalne koalicione partnere. Smatramo da zbog značaja turističke sezone i stabilizacije političkih prilika treba odgovorno pristupiti ovom procesu i što se nas tiče spremni smo da formiramo vlast u najkraćem mogućem roku”, kazao je on.

Da su izbori u Budvi izvjesnija opcija nego formiranje “nategnute” vlasti od 17 odbornika, svjedoči i to da su neke partije već sada počele prediizborne aktivnosti na terenu, kako bi obezbijedile što više glasova na novim izborima.

Rađenović: URA će formirati vlast bez desnih snaga

Na Građanski pokret URA, po svoj prilici, ne može računati nijedna od vodećih lista, jer ta partija sa svoje strane želi da pokrene priču da oni budu ti koji će sastaviti vlast u Budvi.

“Nismo zvanično ni sa kim razgovarali. Spremni smo na bazi principa da razgovaramo i formiramo odgovornu, građansku, evropsku i prije svega vlast koja ce biti u korist grada i njegovih građana. Ovi izbori su pokazali da se vlast može formirati sa partijama centra bez desnih snaga te ukoliko oni subjekti koji su dobili najviše podrške građana Budve nemaju koalicioni kapacitet da okupe većinu, mi ćemo kao URA okupiti građanske liste i ponuditi rješenje za formiranje izvršne vlasti u Budvu. To jeste drugačije u odnosu na prethodni period i takva vlast koja bi ostavila u opoziciju desnicu mogla bi se preslikati i na glavni grad, a onda i na državni nivo”, kazao je “Vijestima” nosilac liste te partije Blažo Rađenović.

Foto: Vuk Lajović

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA