Pregovori se nastavljaju sjutra, do dogovora nije došlo

Sastanak većine u podgoričkom parlamentu sa temom kako da se prevaziđe kriza vlastu u Podgorici – dogovorom ili vanrednim izborima, nastaviće se sjutra.

Predstavnica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljliljanić poručila je nakon sastanka da do konkretnog dogovora danas nije došlo i da će se pregovori nastaviti sjutra.

Ljiljanić je istakla da, kad postoji više partija, uvijek postoje sporenja, ali da se nada da će sjutra imati konačan dogovor.

Odgovarajući na pitanje novinara o inicijativi opozicije, ona je kazala da do njih još nije stigla, ali i da su još uvijek odbornici većine.

Iz opozicije ranije su inicijative za razrješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i za skraćenje mandata lokalnom parlamentu.

„Ići ćemo ka tome da se kriza u Glavnom gradu bude što prije riješena“, kazala je Ljiljanić.

Pored predstavnika Evrope sad, razgovoru su prisustvovali članovi Pokreta za Podgoricu, Demokrata, Demokratske narodne partije, Građanskog pokreta URA, Demokratske narodne partije, Pokreta za promjene, Ujedinjene, Slobodne i Prave Crne Gore.

Sastanku prisustvuje i gradonačelnica Podgorice Olivera Injac. 

Vešović: Nema pomaka, pojedinci dolaze da sastanke da ih opstruiraju

Odbornik Prave Crne Gore Stefan Vešović kazao je da nema pomaka ni s jedne, ni sa druge strane.

„Iz Pokreta za Podgoricu su nam saopštili da dogovora nema. Mi smo kao ostatak parlamentarne većine smo tu i pokušavamo da im pomognemo da dogovora dođe, naravno, u korist građana. Nisam neko ko želi da arbitrira, ali zaista ne želim da građani Podgorice budu taoci procesa koji je zaista istrpljujući“, rekao je Vešović.

Ocijenio je da sastanci traju predugo, da nisu konkretni i nisu koncizni.

„Imam osjećaj da pojedini dolaze na te sastanke sa namjerom da ne dođe do dogovora“, tvrdi vešović.

Ipak, Vešović očekuje da će doći do dogovora.

„Ne treba mrcvariti građane da konstantno izlaze na izbore. Naš zakon je predvidio da ciklus između izbora bude četiri godine. Nepotrebno je svake godine ili dvije izlaziti na izbore i mijenjati“, smatra Vešović. 

On nije želio da precizira na koga misli kada kaže da pojedini odbornici opstruiraju rad sastanaka. 

„Ostaviću to vama da procijenite. Biće vremena, pa ćemo pričati o tome nešto konkretnije“, poručio je Vešović novinarima.

Dio opozicije traži razješenje Injac

Podsjetimo, dio opozicije juče je uputio inicijative na potpis svim partijama – za razrješenje Injac i za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada.

Da bi bila zakazana sjednica Skupštine Glavnog grada sa tim tačkama dnevnog reda potrebno je 20 potpisa odbornika.

Podnosioci inicijative očekuju da neophodan broj potpisa obezbijede uz podršku odbornika DPS-a.

Da bi inicijative bile izglasane treba im šest glasova aktuelne većine.

Skupština Glavnog grada ima 58 odbornika.

foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA