Šaranović – Varhelji: Vidljiv napredak MUP-a i UP u borbi protiv kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović sastao se danas u Briselu sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem, a sagovornici su, kako je saopšteno iz MUP-a, konstatovali da su prvi potezi nove Vlade jasan pokazatelj strateškog opredjeljenja Crne Gore, a to je da je ubrzanje integracionog procesa apsolutni prioritet. 

Pored želje da nova politička realnost u Crnoj Gori donese vidljivije rezultate na polju integracija Crne Gore u EU, Varhelji je, kako se navodi, uputio snažne izraze podrške Evropske komisije u pravcu ispunjavanja preostalih zadataka u oblastima vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Ispunjavanje preostalih privremenih mjerila, sa fokusom na poglavlja 23 i 24, biće primarni posao Ministarstva unutrašnjih poslova, jer su strukturne reforme koje ona donose višestruko važne za Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, dodaju iz MUP-a, konstatovan vidljiv napredak ministarstva i Uprave policije u borbi protiv organizovanog kriminala, uz potrebu dodatnog snaženja integriteta službi bezbjednosti, ali i tehnoloških kapaciteta.

„Tome doprinose prepoznati napori ministarstva na terenu interoperabilnosti i automatske razmjene podataka, gdje će ministarstvo kao nosilac ovog posla pomoći istražnim i pravosudnim organima da brže postupaju u slučajevima teškog kriminala“, saopštili su iz MUP-a.

Konstatovana je i visoka usaglašenost crnogorskog sa zakonodavstvom EU na terenu migracija, uz potrebu povećanja smještanih kapaciteta za prihvat azilanata.

„Sastanak je završen sa obostranim očekivanjem da će potrebni rezultati biti isporučeni, i to u kratkom roku, a što će stvoriti preduslove za skoru organizaciju međuvladine političke konferencije EU-Crna Gora i dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR)“, zaključuju u MUP-u.

Foto: MUP

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents