Šaranović primio četiri poslaničke plate nakon naimenovanja za zamjenika gradonačelnice?

Zamjenik gradonačelnice Glavnog grada Podgorica Danilo Šaranović imenovan je na tu funkciju 13. aprila 2023. godine, odlukom Skupštine Glavnog grada, a prema zakonu mu od tog dana teku sva prava i obaveze u Glavnom gradu, uključujući i mjesečnu zaradu.

Međutim, prema evidenciji imovinskih kartona koji se nalaze u bazi Agencije za sprječavanje korupcije, Šaranoviću je mandat poslanika u Skupštini Crne Gore prestao tek 12. maja 2023, a podaci Skupštine Crne Gore pokazuju da su i nakon tog perioda njemu isplaćene poslaničke zarade za april, maj, jun i jul.

Rješenje o Šaranovićevoj zaradi, zavedeno pod brojem 02-110/23-44 Skupština glavnog grada uredno je dostavila gradskom sekretarijatu za finansije 26. aprila 2023. godine, a prema njemu Šaranoviću je određen koeficijent 19,89 za obračun zarade i time je počela da teče obaveza Glavnog grada da isplaćuje Šaranovića za posao koji je počeo da obavlja 13. aprila.

On je čitava četiri mjeseca primao poslaničku umjesto zamjeničke plate, sve do konstituisanja novog saziva Skupštine Crne Gore.

Osim toga što je čitavih mjesec dana, od imenovanja na mjesto zamjenika gradonačelnice do prestanka poslaničkog mandata, bio u konfliktu interesa i kršio zakon time što je istovremeno obavljao dvije državne funkcije, i činjenice da je od Skupštine Crne Gore primio četiri plate koje mu ne pripadaju, Šaranović nije podnio izvještaj Agenciji za sprječavanje korupcije mjesec dana nakon imenovanja na funkciju zamjenika gradonačelnice. Prema bazi podataka ASK-a, Šaranovićev posljednji izvještaj je podnijet 31. marta ove godine, kada javnim funkcionerima ističe rok za podnošenje izvještaja za prethodnu godinu.

Danilo Šaranović je na lokalnim izborima u Podgorici bio nosilac liste Demokratske Crne Gore.

Foto: Printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA