Šaranović – Meken: Trend neispunjenih EU obaveza će se hitno promijeniti

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović sastao se danas sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori, Don Meken, gdje njoj i partnerskim službama Ujedinjenog Kraljevstva zahvalio na dosadašnjoj dobroj saradnji kroz brojne projekte, donacije i obuke, koje su u mnogome doprinijele unapređenju rada policijskih službenika.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, imajući u vidu bezbjednosne izazove sa kojima se Crna Gora suočava, Ministarstvu će biti od velike koristi saradnja u dijelu obuka policijskog kadra, budući da su iskustva službenika partnerskih institucija od izuzetnog značaja na planu borbe protiv organizovanog kriminala.

Meken su predstavljeni prioriteti Ministarstva, s posebnim naglaskom na vraćanje neprikosnovenog integriteta naše policijske službe i promociju njenog profesionalizma.

„Naša vizija je jasna: ojačati antikorupcijske napore i interne mehanizme kontrole, uz revitalizaciju sastava policije kroz zapošljavanje novih generacija iz Policijske akademije“, izjavio je ministar Šaranović.

Kako su kazali, sagovornici su se saglasili da je za efikasnu borbu protiv kriminala i korupcije od presudnog značaja kontinuirana saradnja Ministarstva unutrašnjih poslova i Specijalnog državnog tužilaštva.

Šaranović je naglasio da je u planu unapređenje kadrovskih i tehničko operativnih kapaciteta Specijalnog policijskog odjeljenja, upravo u cilju adekvatnog odgovora na potrebe SDT-a.

„Zabrinut sam što je Ministarstvo unutrašnjih poslova u 2023. godini planiralo ukupno 20 obaveza u strategijskom i zakonodavnom dijelu, od čega su realizovane svega četiri, odnosno ukupno 20%. Ovo nije samo statistika; ovo je pitanje efikasnosti i funkcionalnosti ključnog resora koji stoji na bedemu zaštite naših građana i naše države. Uvjeravam sve građane Crne Gore da će se ovaj trend promijeniti hitno i odlučno. Podići ćemo nivo izvršenja naših planova, ne samo kako bismo ispunili brojčane ciljeve, već i kako bismo osigurali da svaki aspekt našeg rada bude u službi bezbjednosti, pravde i blagostanja naših građana“, istakao je Šaranović.

Dodaje da u ovim trenucima odgovornog dijaloga i zajedničkog planiranja, zastavu Crne Gore nose uzdignutu, svjesni da su na putu izgradnje društva koje će biti bedem pravde i prosperiteta u svijetu koji se neprestano mijenja.

Meken je čestitajući Šaranoviću na preuzimanju ove odgovorne funkcije, izrazila uvjerenje da će se rad na izgradnji čvrstog savezništva između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva nastaviti u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Foto: MO

NIKŠIĆ PROGNOZA