Šaranović – Herasimenko: Nastavak podrške Crne Gore Ukrajini

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović primio je ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori Oleha Herasimenka.

Dva zvaničnika su, kako je saopšteno iz MUP-a, ocijenila da Crna Gora i Ukrajina imaju odlične odnose, i da Ukrajina podržava našu zemlju na putu evropskih integracija, kroz nikada konkretnije rezultate i napore Vlade da se taj proces ubrza.

Konstatovana je odlična i konstruktivna saradnja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

– Crna Gora je otvorila vrata za ukrajinski narod, čemu svjedoči i činjenica da je prva zemlja van Evropske unije koja je donijela odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine, kao i olakšan ulaz u zemlju iz humanitarnih razloga – kazao je Šaranović.

On je istakao da se odluka o privremenoj zaštiti državljana Ukrajine u Crnoj Gori u kontinuitetu primjenjuje od 2022. i da važi do marta ove godine.

– Vlada Crne Gore i ministarstvo kojim rukovodim opredijeljeni su da se nastavi sa svim mehanizmima pomoći državljanima Ukrajine koji su u našoj zemlji pronašli spas od ratnog sukoba, i uvjeren sam da će se naša odlična saradnja u tom kontekstu nastaviti – poručio je Šaranović.

Ambasador Ukrajine istakao je da je ta zemlja zahvalna Crnoj Gori na svemu što je do sada uradila kako bi pomogla njenim državljanima.

– Naši građani pronašli su sklonište u vašoj zemlji nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Zahvalni smo na gostoprimstvu i svemu što ste uradili za nas. Mnogi su se u proteklom vremenu i vratili svojim domovima, noseći iz Crne Gore najbolje utiske. Nastavljamo dobru saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – kazao je Herasimenko.

Podsjećaju da je Vlada Crne Gore formirala međuresorno Koordinaciono tijelo kojim rukovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova sa ciljem praćenja primjene Odluke o privremenoj zaštiti državljana Ukrajine, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca.

Od 24. februara 2022. godine do 25. decembra 2023. godine u Crnu Goru je ušlo 186.128 lica iz Ukrajine, a napustilo je 185.054 lica.

Od početka primjene Odluke o privremenoj zaštiti do 25. decembra 2023. godine podnijeto je 10.254 zahtjeva za privremenu zaštitu, odobreno 9.820 zahtjeva, od čega je 4.298 zahtjeva za produženje privremene zaštite.

Foto: MUP

NIKŠIĆ PROGNOZA