Šaranović-Felten: Snažna podrška SR Njemačke evropskoj perspektivi Crne Gore

Dugogodišnje strateško partnerstvo Crne Gore i  Savezne Republike Njemačke biće učvršćeno kroz još dinamičniju saradnju, poručeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića i ambasadora SR Njemačke u Crnoj Gori Petera Feltena.

Ministar Šaranović je kazao da izuzetno cijeni podršku koju SR Njemačka u kontinuitetu pruža evropskoj perspektivi Crne Gore. “Imamo zajednički cilj – da Crna Gora bude dio evropske porodice sa kojom dijeli iste vrijednosti,” saopštio je ministar, ističući da će intenzivno raditi na rješavanju svih izazova u pravcu ispunjavanja preostalih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Govoreći o saradnji na planu  unutrašnjih poslova, ocijenio je veoma sadržajnom, kako na strateškom tako i na operativnom planu.

“Naš zadatak je da ovu saradnju dodatno razvijamo, a fokus je na neprikosnovenoj  borbi protiv svih vidova kriminala i korupcije, uz ulaganje u graničnu bezbjednost i sprečavanje svih oblika nasilja”, kazao je ministar.

On je dodao da prostor za dalje unapređenje saradnje policija dvije zemlje postoji, uz uvjerenje  da će  uzajamno povjerenje i razmjena informacija bezbjednosnih službi  doprinijeti sigurnijem ambijentu u Crnoj Gori, al i cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Ambasador Peter Felten je saopštio da je za rad Ambasade SR Njemačke prioritet podrška Crnoj Gori na njenom evropskom putu, pri čemu je ključna uloga Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Uzdam se u to da će budućnost biti obilježena stabilnošću, koja je neophodna za efikasno funkcionisanje bezbjednosnih institucija i saradnju orijentisanu ka rezultatima“,istakao je ambasador. Kao primjer uspješne saradnje naveo je Frontex, kao i saradnju između službi granične policije i kriminalističke policije obje zemlje. Takođe je naglasio da CrnaGora može nastaviti da računa na stručnu podršku Njemačke u svim oblastima od zajedničkoginteresa.

Sagovornici su razgovarali i o budućim pravcima razvoja na planu upravljanja kadrovskim resursima, tehnološkom unapređenju ali i neophodnosti zaštite civilnog društva i novinara.

“Puno poštovanje ljudskih prava u svim segmentima rada MUP-a je jedan od prioriteta”, kazao je Šaranović, zaključujući da su Ministarstvo i Vlada Crne Gore čvrsto opredijeljeni  da afirmišu pozitivne prakse i donose odluke zasnovane na znanju i izgradnji kapaciteta.

Foto: Screenshot/CdM

NIKŠIĆ PROGNOZA