Samo predsjednik Skupštine može pokrenuti zakonodavni okvir

Dok političari pregovaraju, građani su na čekanju jer pola godine nije donijet nijedan zakon. Čeka se da Skupština dobije predsjednika, kako bi profunkcionisala i zakonodavna vlast. No, to nije ništa neuobičajeno u odnosu na prethodne izborne cikluse, poručuju sagovornici RTCG-a, koji apeluju da što prije bude postignut politički dogovor.

Prethodnih dana sve glasnije se moglo čuti da rokovi cure…Skupština nefunkcionalna, brojni zakoni u fijokama…

Redovno zasijedanje na čekanju.

Tako će biti sve dok ne bude izabran predsjednik, jer samo on može pokrenuti zakonodavni sistem.

„Mi nemamo rok, kao što imamo u lokalnim samoupravama ako se ne izabere predsjednik Skupštine u tom roku raspuštiće se Skupština“, kazala je pravnica Snežana Jonica

I, umjesto početkom oktobra, prvo jesenje redovno zasijedanje Skupštine još uvijek je neizvjesno. Za Jonicu – ništa neubičajeno.

„Ja ću vas podsjetiti da je prije samo godinu dana ili godinu ipo kada se čekao izbor Vlade Dritana Abazovića, iako prvo redovno zasijadanje počinje prvogradnog dana u martu, prva redovna sjednica izabrana u aprilu kada je izabrana predsjednica Skupštine. 2020 smo imali izbore 30 avgusta, 23, septembra smo imali ovaj momenat izbor predsjednika Skupštine, kad je izabran gosdpodin Bečić. Međutim mi ni u oktobru ni u novembru nijesmo imali radnih sjednica“, kazala je Jonica.

Radnih sjednica i redovnih zasijedanja odmah nakon izbora nije bilo ni 2016. ali ni 2012. godine. I tada su u fokusu bili pregovori i politička trgovina. Kako tada, tako i danas.

„Ono što jeste sporno, vidimo da od tih pregovora mnogo toga zavisi. Kao što je izbor predsjednika Skupštine, imenovanja u odborima, i prosto funkcionalnost sistema s obzirom na to da jako puno zakona čeka. Govorimo o tome i da poslanici primaju plate a de facto ne rade“, rekla je profesorica Univerziteta Donja Gorica Nikoleta Đukanović.

Radiće, a o zakonima koji čekaju će tek kad se o njima izjasni nova Vlada. Zna se da Vlada do kraja novembra mora dostaviti prijedlog rebalansa budžeta te da se o njemu godinama raspravlja krajem decembra. Pitanje je da li će ga krojiti ova u tehničkom mandatu ili nova Vlada….

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA