Samit SEECP sjutra u Podgorici

Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim se završava predsjedavanje Crne Gore toj regionalnoj inicijativi, biće održan sjutra u Podgorici.

Samitu, čiji je domaćin crnogorski predsjednik Jakov Milatović, a na kojem će biti usvojena zajednička Deklaracija, odobrena na sastanku ministara vanjskih poslova u Budvi početkom juna, prisustvovaće najviši zvaničnici učesnica SEECP-a. 

Kako je saopšteno iz kabineta Milatovića, Samitu će prisustvovati predsjednici Sjeverne Makedonije, Kosova, Bugarske, Albanije, Stevo Pendarovski, Vjosa Osmani, Rumen Radev i Bajram Begaj. 

Samitu će prisustvovati i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, potpredsjednik Vlade Moldavije Oleg Serebrian, ministar vanjskih poslova Turske Hakan Fidan.

Na Samitu će učestvovati i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, kao i predstavnici Evropske Službe za spoljne poslove, Rumunije, Grčke i Slovenije.

Iz Milatovićevog kabineta su podsjetili da je SEECP regionalni okvir saradnje osnovan juna 1996. godine, sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusjedskih odnosa između zemalja jugoistočne Evrope.

Članice SEECP-a su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija, Turska i Kosovo.

Izvršno tijelo SEECP– Savjet za regionalnu saradnju (RCC), broji 46 država, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.

Predsjedavanje SEECP-u od Crne Gore preuzima 1. jula Sjeverna Makedonija. 

Izvor: Mina

Foto: Antena M

NIKŠIĆ PROGNOZA