Šahmanović: Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održivom razvoju regiona

Državni sekretar Admir Šahmanović učestvovao je na otvorenoj konferenciji o povezivanju Jadranskog i Jonskog regiona na temu ,,Transport i energija, dostignuća, predlozi, preporuke i perspektive za budućnost“, na poziv koordinatora EUSAIR-a (EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region) koja se održala danas u Rimu, u Ministarstvu vanjskih poslova Vlade Republike Italije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, konferencija je imala za cilj predstavljanje i diskusiju o dosadašnjim rezultatima rada, aktivnostima i inicijativama EUSAIR-a, predlozima, razvojnim sugestijama od strane predstavnika zemalja članica EUSAIR-a, te je akcenat stavljen na inicijativu vodilju EUSAIR-a koja za cilj ima jačanje saradnje zemalja članica Evropske unije, kao i kompletnog Jadransko-Jonskog regiona.

,,Svjesni smo da živimo u vremenima u kojim se suočavamo sa velikim izazovima koji zahtijevaju naše kolektivno djelovanje. Klimatske promjene, zaštita životne sredine, socioekonomska neuravnoteženost, digitalna transformacija samo su neka od pitanja sa kojima se susrijećemo. Upravo ovi izazovi su ono iz čega moramo stvarati prilike za kreiranje pozitivnih promjena, a samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održivom razvoju, stabilnosti i prosperitetu regiona“, kazao je Šahmanović.

Kako je naveo, Crna Gora kontinuirano radi na ulaganju u modernizaciju transportne infrastrukture, unapređenju putnih mreza i razvoju održivih vidova transporta.

„Osim projekta autoputa, posebna pažnja je stavljena na razvoj željeznice i morskih luka sa ciljem da se unaprijedi logistička povezanost i dodatno stimuliše međunarodna trgovina. Aktivno radimo na diversifikaciji energetskog sektora i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. Ulažemo u razvoj obnovljivih izvora energije, unapređenju enrgetske efikasnosti i pamtne mreže kako bismo obezbijedili održivo i bezbjedno snabdijevanje svih potrošaća’,’ poručio je Šahmanović.

Kako se navodi u saopštenu, Šahmanović je takođe iskoristio priliku da prisutne informiše o projektima od regionalnog značaja:

Projekat interkonekcije Italija-Crna Gora-Srbija-Bosna i Hercegovina (crnogorski dio Trans-balkanskog koridora za električnu energiju) se, kako je kazao, nalazi na listama projekata od značaja za Energetsku zajednicu i na jedinstvenoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata.

Kako su saopštili, što se tiče Jadransko-Jonskog gasovoda, potpisivanjem Ministarske deklaracije o jadransko-jonskom gasovodu 2007. naša država se pridružila inicijativi za izgradnju.

Projekat je, ističe Šahmanović, nastavak Trans Jadranskog gasovoda koji omogućava transport gasa iz kaspijskog regiona u Zapadnu Evropu preko Grčke, Albanije, Jadranskog mora i italijanskog regiona Pulja.

„Raduje me što će izgradnja gasovoda omogućiti gasifikaciju Albanije i Crne Gore , dijela Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te obezbijediti diversifikovano i pouzdano snabdijevanje prirodnim gasom. Ukupna planirana dužina gasovoda biće 511 km. U tom pravcu, želim iskoristiti priliku i pozvati kolege iz regiona da intenziviraju saradnju na implementaciji projekta jadransko-jonskog gasovoda“, izjavio je Šahmanović.

Strategija EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) je makroregionalna strategija koju je usvojila Evropska komisija, a odobrilo Evropsko vijeće 2014. godine.

„Strategiju su zajednički razvili Komisija i zemlje pripadnice jadransko-jonske regije, koje su se dogovorile da će zajednički raditi na područjima od zajedničkog interesa za dobrobit svake zemlje i cijele regije“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Dnevno

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA